Soli si cenili již staří Řekové, kteří ji označili za božskou. Dodnes se využívá jako prevence proti střevním potížím, bolestem v krku či jako výborné kloktadlo nebo dávidlo. Kvůli velkému množství jejích kladných vlastností ale lidé často zapomínají na ty záporné. Sůl se totiž často spojuje s vysokým krevním tlakem a kardiovaskulárními onemocněními a i přes důrazné varování lékařů nejsou někteří pacienti schopni sůl ve svém jídelníčku omezit.

Vědci, kteří prováděli výzkum na myších, zjistili, že dané množství soli v jídle může u lidí způsobit tak silnou závislost, která se podobá závislosti například na heroinu či kokainu. Profesor Derek Denton z melbournské Univerzity řekl, že klasická chuť na sůl se v mozku podobá závislosti na opiátech a kokainu.

Studie také prokázala, že jakmile se do mozku dostala informace, že myš pozřela sůl, udělá se jí tzv. “lépe“ ještě dřív, než by to bylo fyzické možné.

Nedávná studie Univerzity v Exeteru ale naopak došla k závěru, že po zkoumání téměř 6500 lidí se nenašly žádné přesvědčivé důkazy o tom, že snížení soli v potravě sníží i riziko srdečních onemocnění a tak i předčasné smrti.

Ve skutečnosti se zjistilo, že omezení soli ve skutečnosti pravděpodobnost úmrtí u některých pacientů se srdečními problémy zvyšuje. Nicméně zdravotníci potvrdili, že aby mělo snížení obsahu soli v potravě nějaký vliv, muselo by jít o dlouhodobější omezení.