Vysoké koncentrace antioxidantů v jahodách výrazně potlačují negativní účinky oxidativního stresu. Přitom právě oxidativní stres vyvolaný radikály poškozuje buňky, zrychluje stárnutí tkání a celého organismu a může vyvolat i nádorové bujení či choroby srdce.

Pravidelná konzumace jahod výrazně zvyšuje hladinu antioxidantů v krvi a dokonce chrání před hemolýzou krevních buněk.

„Prokázali jsme, že některé druhy jahod zvyšují odolnost červených krvinek vůči oxidativnímu stresu. To má obrovský význam, když si uvědomíte, že oxidativní stres způsobuje tolik vážných chorob,“ tvrdí Maurizi Battino, jeden z autorů studie z Polytechnické univerzity v Marche, který spolupracoval na výzkumu se španělskými experty z Univerzity v Granadě.

Oxidativní stres je nerovnováha mezi volnými radikály a antioxidanty

Nejedná se o onemocnění, ale stav, který má vliv na naše zdraví.

Za oxidativní stres může obvykle dlouhodobé působení toxinů či patogenů, nepřiměřený životní styl, nadměrná fyzická zátěž (vrcholový sport či fyzicky náročné zaměstnání) nebo špatná životospráva.

Za co může oxidantivní stres:

  • zánět
  • neurodegenerativní onemocnění
  • kardiovaskulární onemocnění
  • nádory
  • stárnutí
  • artritidy
  • respirační onemocnění
  • onemocnění ledvin
  • dna
  • cukrovka a mnoho dalších