Hlavní obsah

Nový krevní test prozradí, jak dlouho budete žít

Chtěli byste vědět, kolik času na světě vám ještě zbývá? Na otázku by vám mohl odpovědět nový krevní test, který bude již brzy k dostání ve Velké Británii, informuje server Independent.

Foto: Profimedia.cz

Tomodži Tanabe zemřel jako nejstarší muž světa ve 113 letech. Ten musel mít telomery.

Článek

Společnost Life Length (Délka života) se chystá vrhnout testovací sady na pulty ve Velké Británii za 400 liber (cca 10 800 korun). I když vám test přesně neprozradí, kolik let tu ještě budete, ukáže vám, jak rychle stárnete.

Test měří délku telomer, což jsou struktury na konci chromozomů. Vědci se domnívají, že jde o jeden z nejpřesnějších způsobů měření procesu stárnutí. Podle toho zjistíte, zda je váš "biologický věk" vyšší nebo nižší než ten reálný.

"Víme, že lidé, kteří se narodí s kratšími telomerami, než je obvyklé, se dožívají nižšího věku než ostatní, " vysvětluje Maria Blascová, členka španělského národního centra pro výzkum rakoviny, která testy vynalezla. "Zatím ale nevíme, zda delší telomery zaručují  delší životnost."

Nový test vzbuzuje rozpaky

Blascová uvedla, že nový test, který by se měl ještě tento rok začít prodávat ve Velké Británii, je velmi přesný a dokáže měřit i velmi malé rozdíly v délce telomer. Zároveň umí přesně identifikovat telomery, které jsou klasifikovány jako nebezpečně krátké.

Poskytnutí testu široké veřejnosti je kontroverzní záležitost. Někteří odborníci mají obavy z reakcí lidí na výsledek i z možného zneužití organizacemi nabízejícími falešné či neověřené přípravky proti stárnutí.

Nový test by mohl zajímat například i organizace nabízející životní pojištění. Podle některých vědců by testování délky telomer mohlo poskytnout zásadní vhled na riziko předčasného úmrtí, na nemoci související s věkem, např. kardiovaskulární onemocnění, Alzheimerovu choroby či rakovinu.

"Bude pro vás užitečné znát váš biologický věk. Možná změníte své životní návyky, pokud zjistíte, že máte krátké telomery," je přesvědčena autorka testu Maria Blascová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám