Hlavní obsah

Jak předejít potížím po štípnutí otravného hmyzu

Novinky, Bohumila Kunertová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K létu neodmyslitelně patří slunění, koupání a výlety. Pesimista by ale ještě dodal, že taky neskutečné množství všudypřítomného otravného hmyzu, který nám dokáže i jinak krásný den naprosto znechutit.

Foto: Profimedia.cz

Vosy nejvíc dráždí rychlé pohyby, snažte se jich proto vyvarovat.

Článek

Zaměříte-li se při letní procházce přírodou na své okolí, jistě byste se počtu různých druhů hmyzu nedopočítali. Kromě druhů, které nám nijak neubližují, jsou tu ale i mnohé, které nám mohou i obyčejnou procházku velmi znepříjemnit.

Jedním z druhů, které nás dokáží potrápit, je tzv. štípavý hmyz, kam patří například mravenci, komáři nebo ovádi. Kontakt s nimi ale většinou nepředstavuje vážnější zdravotní riziko, maximálně se nám na postiženém místě objeví nepříjemné zarudnutí, které svědí. Pokud vás tedy zrovna nekousne nějaký exotický druh komára či mravence, což ale v našich končinách není příliš častý případ.

Další skupinou jsou aktivně jedovaté druhy hmyzu, mezi nejznámější patří řád blanokřídlých - sršeň obecná, vosa obecná, vosa útočná nebo včela medonosná, případně ještě čmelák.

Jedy tohoto hmyzu obsahují proteiny, peptidy, a další látky, které u většiny lidí vyvolávají při kontaktu v místě bodnutí lokální otok a zarudnutí.

Alergie na hmyzí bodnutí

Pokud se při bodnutí hmyzem dostaví "pouhý" otok, můžeme být ještě rádi. Horší je to v případě, jsme-li na takové bodnutí alergičtí.

„Nebezpečí hrozí, když je otok v místě bodnutí větší než deset centimetrů a objeví se generalizované svědění. Nevolnost je třeba považovat za abnormální reakci, pokud postupuje přes úzkost, nauseu, zvracení, průjem, bolest břicha, pocity stísněnosti na hrudi, závrať, zmatenost, otoky k anafylaktickému šoku s respiračním a oběhovým selháním,“ vysvětluje praktická lékařka MUDr. Gabriela Navrátilová z privátní ordinace v Ústí nad Labem.

Reakce na bodnutí a jejich stupně
1.stupeňsvědění, začervenání, bolestivé otoky, pupínek…
2.stupeňreakce kůže je stejná jako u 1. stupně, přidává se nevolnost, zvracení, krvácení z nosu, potíže s dýcháním, zrychlení srdečního tepu, chrapot
3.stupeňreakce kůže stejná, objevuje se nevolnost, zvracení, bezděčné vyprazdňování stolice, otoky hrtanu, modročervené zabarvení kůže a sliznice, šok, bronchospazmus (svalová křeč podobná jako u astmatu)
4.stupeňzástava dechu, zástava srdečního oběhu – anafylaktický šok

Alergie na bodnutí hmyzem se může projevit prakticky kdykoli. Kromě svědivého zarudnutí pokožky se v takovém případě mohou přidat i velmi nebezpečné otoky v oblasti úst, krku či hrtanu, které mohou představovat přímé ohrožení na životě.

Foto: Profimedia.cz

Jeden z mnoha projevů alergické reakce na bodnutí hmyzu.

“V případě alergie představuje vážné nebezpečí i jediné žihadlo - hrozí anafylaktický šok a ohrožení života,“ říká MUDr. Navrátilová. „Příznaky anafylaktického šoku jsou podobné jako u celkové alergické reakce, přidružuje se pocit nucení na stolici, celková slabost, bledost, a hrozí ztráta vědomí.“

V případě alergických projevů je nutné co nejdříve vyhledat lékaře, který postiženému podá injekci adrenalinu a podá antihistaminika. Alergici by také s sebou do přírody měli vždy nosit při ruce potřebné léky a používat odpuzující prostředky proti hmyzu.

Jak postupovat při bodnutí

„Žihadlo opatrně odstraňte - nejlépe pinzetou, abyste nevymáčkli zbytek jedu z váčku. Poraněné místo omyjte mýdlem a ihned na ně přiložte ledový nebo studený obklad, který zmírní bolesti a zpomalí vstřebávání jedu,“ doporučuje známá fytoložka Venuše Studničková.

Pomáhají i jiné rady, například přiložit na místo vpichu kousek rozkrojené cibule, tvarohu nebo přiložit třeba kapesník namočený v octu, případně můžeme místo potřít šťávou z jitrocele nebo řebříčku obecného. V lékárně jsou k dostání i různé gely, které tlumí účinek po bodnutí (Aloe vera gel, Antisectin, Alpa gel po bodnutí hmyzem, Fenistil a jiné).

Jak zbytečně nepřitahovat pozornost hmyzu

Existuje pár dobrých rad, které nám mohou při pobytu venku usnadnit problém s dotěrným hmyzem. Je vhodné se vyvarovat žluté barvy oblečení, případně i květinových vzorů, které hmyz velmi přitahují. Pokud ve vaší blízkosti poletují vosy nebo sršni, vyvarujte se prudkých máchavých pohybů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám