Hlavní obsah

Bio mléko je jednoznačně zdravější, tvrdí vědci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Newcastle

Přestože mnozí odborníci na výživu bio potravinám, jako je mléko, příliš nefandí, především z důvodu vysokého množství tuků apod., odborníci z Univerzity v Newcastlu jim doporučují přehodnotit své názory. Z jejich studie totiž jednoznačně vzešlo, že bio mléko je rozhodně zdravější než konvenční mléko. Obsahuje totiž méně škodlivých tuků a naopak více prospěšných mastných kyselin, a to nezávisle na ročním období.

Foto: Profimedia.cz

Mléko je ceněno pro obsah bílkovin, antioxidantů, vitaminů, minerálů a nenasycených mastných kyselin.

Článek

Podle Gillian Butlerové minulý rok a jeho počasí produkci zdravého mléka v Británii nepřál. Bylo tam totiž velmi studené a deštivé léto. A následkem toho prý mléko obsahuje více nasycených tuků a méně prospěšných mastných kyselin. Jenže neplatí to v případě bio mléka. To je zdravější v tomto ohledu i navzdory nepřízni počasí. A zdravější je i v zimě, kdy nemají krávy přístup k čerstvé trávě. Butlerová přitom analyzovala hned několik desítek vzorků mléka z konvenčních farem a bio farem.

„Výsledky naznačují, že krmení na bio farmách je značně uniformní, protože jsme neobjevili bio mléko, které by se složením tuků příliš lišilo,“ uvedla Butlerová. Mezi bio mléky rozdíly nebyly, ale bio mléka obecně byla z hlediska obsahu tuků zdravější než mléka z konvenčních chovů.

Mléko je ceněno pro obsah bílkovin, antioxidantů, vitaminů, minerálů a nenasycených mastných kyselin. Problémem ale může být vyšší obsah nasycených tuků. Podle studie z Newcastlu je přitom těchto tuků méně právě v bio mléce. A to o 30 až 50 procent.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám