Hlavní obsah

Pokud přestanete kouřit, zvýší se vám hladina "dobrého" cholesterolu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Mnohé kuřáky při odvykání trápí přibývání na váze, podle lékařů je to ale záležitost jen prvních týdnů a měsíců. Po ukončení kouření se totiž zvyšuje hladina "dobrého" cholesterolu, což může být pro zdraví člověka mnohem prospěšnější, než zhubnutí o několik kilogramů.

Článek

Dr. Adam Gepner z univerzity v americkém Wisconsinu se rozhodl podrobněji prozkoumat souvislost mezi kouřením a hladinou cholesterolu. K tomu použil 1500 kuřáků reprezentujících současnou americkou populaci, kteří před zahájením studie vykouřili v průměru 21 cigaret denně.

"Ukázalo se, že těm, kteří se svým zlozvykem skončili, stoupla hladina ´dobrého` cholesterolu (HDL) o pět procent," prohlásil Gepner a dodal: "Výsledky jsou stejné bez ohledu na to, jak silnými kuřáky byli naši respondenti před pokusem. U žen byly výsledky o něco výraznější."

Pokud se výsledky Gepnerova týmu v budoucnosti potvrdí, mohly by pomoci vysvětlit, proč je mezi kouřením a srdečními nemocemi tak úzká souvislost.

Reklama

Související témata:

Související články

První cigaretu si děti zapálí ve 12 letech

Téměř polovina mladých lidí mezi 15 a 18 lety kouří. Na nikotinu jsou závislé i děti na základních školách. Podle zkušeností odborníků z center pro závislé na...

Výběr článků

Načítám