Hlavní obsah

Milada Sárová léčila prezidenty i herecké hvězdy

Právo, Kateřina Severová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začalo to svatební cestou a skončilo péčí o hvězdnou klientelu. Lékařka Milada Sárová přijela do Karlových Varů se svým novomanželem jen na týden, ale nakonec v lázeňském městě zakotvila na desítky let. Její ordinací prošel nespočet zahraničních i českých osobností.

Foto: ČTK

S bývalým sovětským prezidentem Michailem Gorbačovem našli společnou řeč. Oba totiž potkala smrt jejich partnera. Gorbačov přišel o svou manželku Raisu, Milada o milovaného manžela.

Článek

Léčili se u ní například prezidenti Michail Gorbačov a Václav Havel, francouzský herec Gérard Depardieu nebo česká herecká legenda Josef Somr.

„Manžel, který se věnoval stavařině, to na mě ušil. Tvrdil, že jedeme jen na svatební cestu, jenže on tu už měl domluvenou práci. Dostali jsme tady byt a zůstali,“ začíná své vyprávění odbornice na rehabilitaci a balneologii MUDr. Milada Sárová (60), která se svým mužem přijela do Karlových Varů v roce 1973 z moravského Znojma.

Foto: Milan Malíček, Právo

Energická lékařka poznala mnoho zajímavých lidí a procestovala nespočet zemí. Nejšťastnější je však doma v Karlových Varech. Na zdejší léčivé prameny nedá dopustit.

Přestože se svatební cesta protáhla, svému manželovi to nezazlívala. Osud jí totiž připravil zážitky, které jí odchod z rodného města vynahradily. Jedním z největších se stalo setkání s bývalým českým prezidentem Václavem Havlem. Z něho se po letech rehabilitační péče stal její dobrý kamarád.

„Když vešel do našeho centra, vstoupil s ním do místnosti takový zvláštní duch. To bylo něco neuvěřitelného. Všichni zaměstnanci byli dojatí, některá děvčata začala i plakat. Všichni jsme čekali toho velkého prezidenta, kterému aplaudoval americký kongres. Překvapilo nás, že ve skutečnosti je to velmi milý a plachý člověk,“ popisuje Milada své první setkání s Havlem.

Když Václav Havel vešel, tak s ním vstoupil do místnosti takový zvláštní duch. To bylo něco neuvěřitelného. Všichni zaměstnanci byli dojatí, některá děvčata začala i plakat.

Prezident tehdy přijel i se svou manželkou Dagmar. „Bylo vidět, že pro sebe znamenají hodně. Dagmar se o něj starala, je hrozně pozitivní. Teď si spolu občas dopisujeme přes sms, chytit ji na telefonu je totiž těžké,“ říká lékařka.

Po příjezdu do Karlových Varů vystudovaná pediatrička doufala, že najde práci v místní nemocnici. Jenže opak byl pravdou. Práce nebyla. Milada se tak musela poohlédnout po něčem jiném. V lázních se nabízela práce ve zdejších sanatoriích. Do jednoho z nich se mladá lékařka dostala.

„Musela jsem si dodělat několik atestací. Především z rehabilitace a takzvané balneologie, což je vlastně nauka o léčivých vodách a lázních. Studovala jsem také homeopatii, která v té době byla u nás teprve v úplných začátcích. Naučila jsem se i akupunkturu,“ říká Sárová.

Foto: ČTK

Exprezident Václav Havel s manželkou Dagmar navštěvují Miladu Sárovou v Karlových Varech již několik let. Stali se z nich přátelé.

Ve své rodině byla jediná, kdo se zajímal o medicínu. „U nás byli všichni spíše technického zaměření. Však to také nejdřív vypadalo, že půjdu na architekturu, jenže mě zajímali hlavně lidi, takže jsem šla na lékařskou fakultu.“

Během své dlouholeté praxe pracovala v několika karlovarských sanatoriích a navštívila se svými přednáškami mnoho zahraničních kongresů. Několikrát byla v USA, podívala se do Japonska, pracovně procestovala Evropu a objevila se i v některých zahraničních médiích.

„Dalo mi to mnoho práce, ale i zkušeností, setkala jsem se s lidmi z mnoha zemí. Získala jsem nové informace a poznatky. Zdokonalila jsem se v cizích jazycích,“ vypočítává Sárová, která mluví perfektně anglicky, německy a rusky.“

Ačkoliv si ale během svých cest podala ruku s řadou zajímavých lidí, ta největší setkání na ni čekala doma v Karlových Varech.

První wellness centrum

„V roce 1998 proběhl ve Varech světový balneologický kongres, který jsem organizovala. Konal se mimo jiné v Puppu, kde jsem se v té době seznámila s jeho tehdejším generálním ředitelem. Pak jsme se nějaký čas neviděli, až jednou jsme se potkali v centru města a on se mě zeptal, jak se mám. Tak mu říkám, že dobře, ale že v Puppu bych se měla určitě lépe. A on mi tenkrát nabídl, že bych si mohla zrekonstruovat přilehlý dům Harfa a otevřít tady léčebné centrum,“ popisuje svou cestu k politickým a hereckým celebritám Milada Sárová.

Dostávali jsme společně s ředitelem hotelu mnoho dopisů od lidí z celé republiky, kteří nás prosili, zda by se jim nemohl pan Gorbačov podepsat. Takže jsme ho požádali a on nám vždy vše podepsal.

I když právě v Grand hotelu Pupp nikdy nebyla o známé osobnosti nouze, relaxační místo zde dosud chybělo. Hosté museli chodit do okolních hotelů. Milada Sárová se tak vrhla do rekonstrukce dvou pater budovy, která sloužila dříve policii, a zde vybudovala svou ordinaci a léčebné centrum.

„Zavedla jsem tu jen to, co jsem předtím viděla při svých studijních cestách v Americe. Spojila jsem wellness péči a balneologii. Ke klasickým lázeňským procedurám jsem však ještě přidala kosmetické procedury. Začínala jsem od nuly, neměla jsem žádného klienta,“ vysvětluje Sárová. Přestože ji během příprav na otevření potkaly dvě nešťastné události v podobě smrti jejího manžela a otce, v budování léčebného centra pokračovala dál. V květnu 2000 pak vzal za kliku první pacient.

Gorbačova těšila přítomnost mladých žen

Zanedlouho také odstartoval proslulý filmový festival a hvězdná klientela se začala do ordinace doktorky Sárové jen hrnout. Otestovat místní péči přišel například britský oscarový herec Ben Kingsley, který zůstal po skončení festivalu ještě čtrnáct dnů ve Varech. Celou dobu se o jeho zdraví starala právě Milada.

Foto: ČTK

S bývalým sovětským prezidentem Michailem Gorbačovem našli společnou řeč. Oba totiž potkala smrt jejich partnera. Gorbačov přišel o svou manželku Raisu, Milada o milovaného manžela.

Ta si již od samého začátku vedla poctivě kroniku, kde si zaznamenávala zajímavá setkání s osobnostmi, které léčila. Byl to třeba profesor Jan Švejnar, hokejista Pavel Kubina, slovenský zpěvák Richard Müller nebo politik Miloš Zeman. Ti jí tu často nenechávali jen svůj autogram, ale zaznamenávali i svá přání či hodnocení zdejší léčby.

Mezi desítkami podpisů v knize klientů je i ten od bývalého sovětského prezidenta Michaila Gorbačova, který dorazil do Karlových Varů rok po zprovoznění centra.

„Byl v psychické tísni po smrti své ženy Raisy. Měli jsme si co povídat, protože jsme měli stejné zkušenosti. Bavili jsme se o tom, jak to všechno zvládnout. V tu chvíli se z něj stal úplně obyčejný člověk,“ tvrdí Sárová. Podle jejích slov si politik užíval především kosmetické procedury. „Myslím, že ho těšila přítomnost mladých žen, které se o něj staraly,“ dodává s úsměvem lékařka.

Gorbačov chodil hodně do zdejších lesů. Denně rychlou chůzí nachodil deset kilometrů. „Dostávali jsme společně s ředitelem hotelu mnoho dopisů od lidí z celé republiky, kteří nás prosili, zda by se jim nemohl pan Gorbačov podepsat. Takže jsme ho požádali a on nám vždy vše podepsal. Byl velmi příjemný,“ uvádí Milada, která má schovanou i svoji osobní korespondenci s Gorbačovem. V dopisech jí slíbil, že se do Varů opět někdy vrátí.

Depardieua trápí dna

Kromě politiků měla energicky působící žena šanci léčit rovněž známé herce. Jak zahraniční, tak tuzemské. Během festivalu v roce 2005 se setkala s americkou herečkou Sharon Stoneovou. „Přiletěla velmi unavená a čtyři hodiny nato měla přebírat cenu. Rovnou přišla k nám do centra. Dveře rozrazila její bodyguardka, která řekla, že herečka se nechce s nikým bavit, žádné podpisy dávat nebude, což dodržela. Na procedurách zůstala dvě hodiny. Byla na masáži lávovými kameny, aromatické masáži a koupeli. Když odcházela, tak nám všem moc děkovala,“ líčí Sárová zážitek s hollywoodskou star, jejíž podpis v kronice chybí.

Úplným opakem americké herečky byl podle slov lékařky francouzský herec Gérard Depardieu. Ten do významného města v západních Čechách zavítal před pěti lety kvůli natáčení filmu Poslední prázdniny. Hýřil úsměvy a dobrou náladou na všechny strany.

„Je to úžasná energie. Když přijde, musíte se smát. Má v sobě náboj,“ říká Milada.

Slavný herec se u ní v ordinaci léčil s dnou. „Tím, že má rád víno, tak na to trpí. V té době ho bolely palce u nohou a klouby. Nenosil proto ani pantofle a běhal tady naboso. Vždycky jsme slyšeli, že k nám míří chodbou,“ vypráví rozesmátá Sárová. S ní i s celým osazenstvem centra se Depardieu nakonec také vyfotil.

Josef Somr je můj zpovědník

Vedle zahraničních hereckých osobností měla Milada Sárová možnost poznat také českou hereckou legendu. Již v roce 1996 jí do života vstoupil Josef Somr a již v něm zůstal. Doktorka představiteli nespočtu filmových a divadelních rolí v podstatě zachránila život.

„Předali mi ho z vinohradské nemocnice, kde si s ním už nevěděli rady. Já s ním začínala úplně od píky. Dělala jsem mu akupunkturu, uhličité koupele. Trvalo to několik týdnů,“ popisuje Sárová léčbu, která dopadla úspěšně. Pana Somra si během let zamilovala. On ji také.

„Miluji ho, asi taky proto, že je to Moravák jako já. My spolu můžeme jen sedět a jsme šťastní, že jsme spolu. Když jedu do Prahy, tak se vždycky sejdeme a zajdeme na kávu. Řekneme si, co nás trápí. Je to můj zpovědník,“ svěřuje se Milada, která letos získala cenu za propagaci města Karlovy Vary ve světě.

I když před pár měsíci svoji ordinaci v hotelu Pupp opustila, léčí dál. Nyní v novém hotelu Prezident, který si otevřel jeden z jejích dvou synů.

A jaké má ještě vitální lékařka, která preferuje preventivní léčbu karlovarskými léčivými prameny, do budoucna plány? „Chtěla bych se stát konečně babičkou,“ usmívá se.

Reklama

Související témata:

Související články

Lenka Filipová: S kytarou se cítím svobodná

Před Vánoci jsme se sešli s Lenkou Filipovou, která za sebou už měla koncertní turné po slovenských a českých městech. Plně se již soustředila na svátky.

Výběr článků

Načítám