Hlavní obsah

Závislost na čokoládě si člověk vypěstuje už za 21 dní

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řadíte se také mezi milovníky čokolády a považujete ji za nejlepšího přítele především v okamžicích úzkosti a napětí? Pak právě vám je určen tento článek. Při nadměrném požívání čokolády si totiž můžete na tuto božskou pochoutku vytvořit stejnou závislost jako na cigarety či alkohol. Pokusíme se vám vysvětlit, proč tomu tak je a jak se této závislosti zbavit.

Závislost na čokoládě si člověk může vypěstovat už za 21 dníVideo: Novinky

 
Článek

Čokoládu lze z historického hlediska považovat za pochoutku králů i bohů a je tedy nasnadě, že této dobrůtce nedokáže odolat ani obyčejný smrtelník.

Obsahuje totiž celou řadu látek, jež dokáží lidský organismus povzbudit, ale i pozitivně naladit.

Předně obsahuje theobromin (alkaloid z kakaových bobů, který je podobný kofeinu), ale i esenciální kyselinu tryptofan, ze které vzniká hormon štěstí serotonin, jenž ovlivňuje režim spánku, chuť k jídlu, ale i sexuální život. Pokud ho má člověk dostatek, cítí se po psychické stránce prostě výborně.

Fenylethylamin zas dokáže vyvolat u člověka stejné pocity jako mají zamilovaní. Čokoláda navíc obsahuje i anandamid, který je obsažen i v marihuaně, i když v mnohem menší koncentraci.

Čokoláda nás tedy dokáže velmi snadno uklidnit a také navodit výbornou náladu. A pokud ji člověk jí každý den, může si na ní vypěstovat závislost. Návyk většinou vzniká již po 21 dnech opakovaného užívání.

"Čokoláda, tak jako jiné cukrovinky, navíc obsahuje rafinovaný cukr, který rychle zvyšuje hladinu cukru v krvi. Tento přísun stimuluje stejné oblasti mozku, které jsou spojovány se závislostí na nikotinu a ostatními drogami," vysvětluje doktor Simon Thornley z aucklandské instituce Regional Public Health Service.

A proto na čokoládu sice vzniká prvotně psychická závislost, ale časem se z této závislosti může vyvinout i závislost fyzická, jako u ostatních drog.

O závislosti není pochyb

Podle nedávných odhadů je 40 procent žen a 15 procent mužů v západních zemích v menší či větší míře závislých na čokoládě. Podle vědců za tuto závislost skutečně nemůže jen lidská slabost, ale také chemické látky.

Potvrzuje to italská studie vědců z institutu IN-CNR v Cagliari na Sardinii. Lékaři provedli pokusy na myších. Kdy jim do klece dali nádobku s čokoládovým nápojem. Aby čokoláda ukápla, musely myšky zmáčknout páčku.

"Myšky brzy zjistily, že stisknou-li páčku desetkrát, aktivují kapání čokolády po dobu pěti vteřin. Během 20 minut dokázaly páčku stlačit až tisíckrát a zkonzumovaly více, než činí desetina jejich tělesné hmotnosti," vysvětloval pro magazín Behavioural Pharmacology autor studie Giancarlo Colombo.

I když byl čokoládový nápoj odstraněn, myši dále mačkaly páčku v naději, že něco ukápne, a to až 250krát za sebou.

Jak se zbavit závislosti?

Lékaři předně doporučují čokoládu jako takovou nahradit jinými pochoutkami.

Čím lze čokoládu nahradit

- burizony

- ovocem - syrovým nebo sušeným

- popcornem

- oříšky

- nejrůznějšími semínky - slunečnicovými, dýňovými apod.

- potravinovými doplňky, které potlačují touhu po čokoládě a snižují abstinenční příznaky:

  • B complex podporuje nervový systém a působí proti stresu.
  • Vitamín C tlumí touhu po cukru a sladkostech.
  • Chrom pomáhá inzulínu účinněji odstraňovat cukr z krve a vyživovat buňky.
  • DLPA - aminokyselina DL- fenylalanin snižuje chuť na sladké a působí proti depresi.

Dále se vyplácí dodržovat pravidlo, že se ve stavu rozrušení nebude konzumovat nic sladkého, napětí klesne i bez toho a člověk si zvykne.

Místo čokolády si je také dobré jít raději zasportovat. I během pohybu se totiž do těla vyplavuje řada látek, jež člověka mohou pozitivně naladit.

Pokud si však se svou závislostí člověk neví rady, pak je lepší vyhledat psychologa, zvlášť má-li problémy s obezitou.

Čokoláda může i pomáhat

Podle řady odborníků je i přesto v naprosto v pořádku dopřát si po náročném dni kvalitní čokoládu. Jakmile má čokoláda více jak 70 % kakaa, obsahuje celou řadu zdraví prospěšných látek a lékaři ji doporučují jako prevenci u řady onemocnění. [celá zpráva]

Kakao a velmi hořká čokoláda jsou také bohatým zdrojem hořčíku důležitým pro zdraví mozku a nervů. Navíc epikatechin chrání mozek před vznikem zhoubného amyloidního plaku, který předchází rozvoji Alzheimerovy choroby.

Blahodárné účinky čokolády s obsahem kakaa 70 procent a více potvrdily rozsáhlé expertízy z Londýna, Abrdeenu, Düsseldorfu či Los Angeles. Podle nich pravidelná konzumace malého množství takové čokolády prodlužuje život minimálně o rok.

Jak poznáte závislost na čokoládě

- trápí-li vás úzkost a pocity frustrace, jakmile jste delší čas bez čokolády

- sebemenší úzkost, strach a napětí řešíte čokoládou

- nahrazujete-li obědy a večeře čokoládou

- musíte si dát tabulku čokolády i po vydatném obědě

- máte-li čokoládu vždy po ruce, tzn. v kabelkách, v šuplíku pracovního stolu apod.

Podle nejnovější studie je dokonce čokoláda se 70 % kakaa vhodná i pro diabetiky. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám