Hlavní obsah

Posedlost zdravou výživou má původ v narušené psychice

Novinky, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zaobíráte se často otázkou, co budete jíst následující den, nebo stále počítáte, kolik kalorií obsahuje konkrétní jídlo. Nebo se začínáte stranit rodiny, kamarádů na hromadných oslavách, abyste s nimi nemuseli trávit společný čas u jídla? Prostě rádi jíte sami. Možná trpíte ortorexií.

Foto: Profimedia.cz

Že trpíme ortorexií, se dozvíme často, až když nám začne organismus vypovídat službu.

Článek

Anebo vám mnoho času zabírá plánování nákupů a samotné nakupování, organizování si následujících jídel? Trápí vás komplexy z toho, že jste snědli něco nezdravého, kalorického, tučného či příliš sladkého, až z toho máte snížené sebevědomí. Mějte se na pozoru, můžete trpět ortorexií neboli patologickou posedlostí zdravou výživou.

Psychologové potvrzují, že úzkostné sledování skladby jídelníčku a neustálé sledování zdravé výživy se může změnit až v nebezpečnou závislost podobnou anorexii a bulimii. Anorexie se vyznačuje odmítáním veškerého jídla a bulimie přejídáním s následnou touhou zbavit se požitého jídla.

Porucha zvaná Orthorexia nervosa

Odborný název poruchy příjmu potravy Orthorexia nervosa je odvozen z řečtiny, kdy orthos znamená správný a orexis chuť. Psychologické poradny po celém světě se začínají plnit pacienty s novou poruchou příjmu potravy, již si sledují množství soli, cukru, glutaminů.

Vyhýbají se tučným potravinám, konzervantům, „éčkům“, polotovarům, konzervám, uměle hnojeným produktům, a tento způsob života se jim stává obsesí. Většinu času tráví počítáním kalorií, nákupů a výživových preparátů, sledováním výživových hodnot a glykemických indexů. Ortorektici už nejí jídlo kvůli chuti a nepůsobí jim slast, příprava zdravého jídla pro ně není požitkem, nýbrž povinností.

Dietami si nakonec ničí život

Cvičitelka Anička (30 let) o své posedlosti říká: „Pečivo nebo těstoviny jsem už neměla několik let, nemluvě o sladkostech, sušenkách či zákuscích, jakémkoli mase a dokonce ovoci. Zjistila jsem si informace o rýžové, kodaňské nebo bílkovinné dietě. Všechny možné diety jsem ozkoušela a nakonec si jimi zhuntovala organismus a zdraví.“

Posedlost zdravou výživou a stravou může být pro naše zdraví paradoxně zhoubná. Organismus začíná stávkovat kvůli nedostatku vitaminů a minerálů. Mohou se vyskytovat mdloby a motání, bolesti břicha, projevy celkové slabosti a únavy. Neméně často se objevují poruchy paměti a koncentrace, dochází k anémii nebo dokonce anorexii. Výjimečně dochází ke zvýšení tlaku, vzniku osteoporózy. Z psychického hlediska se člověk může snadno izolovat od kamarádů, kolegů nebo rodiny, což může vyústit v celkovou depresi.

Známka pocitu méněcennosti, nebo poruchy osobnosti

Jak říká psycholožka Adriana Klosová, původní příčina vzniku této posedlosti se nenachází v defektech organismu, ale v psychice: „Většina ortorektiků, stejně jako bulimiků či anorektiků, má zkreslený pohled na vlastní osobu. Většinou se hodně podceňují. Ač jsou například štíhlé postavy, považují se za tlusté a neatraktivní."

Dieta tento problém nevyřeší, spíše naopak - ještě dotyčnou osobu utvrzuje v její nedokonalosti. "Nejčastěji ortorexiíí trpí ti, již jsou příliš zahleděni do sebe a koncentrováni na svoji osobu. Avšak nepřetržitým kontrolováním správné stravy naopak ztrácíme schopnost vidět sami sebe a svůj osobní život,“ upřesnila Klosová.

Neustálé držení diet může být známkou komplexu méněcennosti. Nebo si člověk, jenž si neustále hlídá zdravé hodnoty přijímané potravy, dietami nahrazuje citovou vyprahlost a duševní prázdnotu.

Ortorexie - posedlost zdravou výživou

Podle serveru mineralfit.cz poprvé pojem ortorexie vyslovil v roce 1997 americký lékař Steven Bratman. Ten založil komunitu zabývající se výhradně zdravou výživou a po čase začal na svých přívržencích pozorovat znaky posedlosti se všemi jejími negativní důsledky. Rozpustil komunitu dříve, než bylo pozdě a popsal ortorexii na základě vlastních zkušeností v knize Healthfood Junkies (Fanatici zdravé výživy).

Orthorexia nervosa

Pro ortorektiky je téma zdravé výživy na prvním místě. Vzdávají se potravin, jež jsou uměle hnojené, geneticky upravené či obsahují jakoukoliv chemickou látku. Nakonec jim zbývá jen zelenina, ovoce a bioprodukty z obchodů se zdravou výživou.

Postupně jim začnou připadat podezřelé i tyto potraviny, zkoumají, kde byly vypěstovány, jak s nimi bylo nakládáno a jejich seznam povolených potravin se dále zužuje. Nakonec jedí jen velmi málo, často si zeleninu pěstují sami, ale škodliviny obsahuje i vzduch, se kterým jsou jejich produkty v kontaktu, což je děsí. Ortorektik je pak zcela pohlcen strachem, že by se mohl nějakou potravinou otrávit.

Důsledky ortorexie

Ortorektici konzumují jen nízkotučná jídla, snižují také příjem cukrů. Organismu tak schází řada nutričních látek, dochází k úbytku na váze a v nejhorším případě až k úmrtí. Posedlost zdravou výživou narušuje kontakty ortorektika s jeho okolím.

Než by zašel za rodiči na oběd či za kamarády na party plnou nezdravého jídla, raději zůstává doma sám. Přesvědčuje známé, aby se sebou také začali něco dělat, a pomalu o ně přichází.

„Ortorektici většinou ani nezpozorují, že jim selhávají funkce organismu. Stále se domnívají, že pro sebe dělají to nejlepší, co mohou. Až vážné oslabení organismu či emocionální krize je donutí přehodnotit přístup ke zdraví a k vlastnímu skutečnému bytí,“ dodala Klosová.

Reklama

Související články

Deset největších dietních mýtů

Každý ji zná. Každý se s ní přímo nebo jen okrajově ve svém okolí setkal. Řeč je o dietě. Existují řady doporučení a rad z řad lékařů i široké veřejnosti, co...

Výběr článků

Načítám