Hlavní obsah

Říkejte lidem, že jsou tlustí, ne obézní, vzkazuje britská tajemnice zdravotnictví

Novinky, Bohumila Kunertová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle celosvětových statistik obézních lidí stále přibývá. V boji s nadváhou bylo již vyřčeno mnoho rad, jak jí předcházet. Podle britské státní tajemnice pro zdravotnictví Anny Miltonové je v první řadě nejlepší motivací, když budou lékaři těmto lidem říkat, že jsou tlustí a ne obézní. Prý to vede k větší motivaci, jak s přebytečnými kily bojovat.

Foto: Profimedia.cz

Podle Anny Miltonové je lepší říkat lidem, že jsou tlustí, než obézní. Prý je to víc motivuje něco se sebou dělat.

Článek

Když někomu narovinu řeknete, že je tlustý, může to možná znít urážlivě. Podle Miltonové je ale potřeba, aby si lidé s přebytečnými kilogramy uvědomili, že musejí nést především osobní zodpovědnost za svůj životní styl, a s tím spojené problémy. Miltonová to uvedla v rozhovoru pro BBC poté, co koaliční vláda stanovila vizi pro veřejné zdraví v Británii.

Jak uvedla, mnoho lidí se necítí tak trapně a hloupě, když se o nich mluví jako o obézních, než když jim řeknete, že jsou tlustí. Psychický faktor je podle Miltonové důležitým bodem, jak začít se svým problémem něco dělat.

Mnoho zaměstnanců a pracovníků ve zdravotnictví má ale s použitím takového výrazu problém, nebo ho nechtějí používat. Zdá se jim to vůči pacientům moc drastické.

Brutalitou proti obezitě

Profesor Steve Field z Royal Collage uvedl, že naprosto souhlasí s tvrzením Miltonové a snaží se termín "tloušťky" používat u pacientů co nejčastěji.

"V Británii má každý třetí člověk problémy s váhou. I když je víc oblíbené říkat lidem jen to, co se jim líbí, někdy prostě musíme být brutální a naprosto upřímní," uvedl Field.

Profesorka Lindsey Daviesová ale naopak s používáním pojmu "tlustý" striktně nesouhlasí. "Lidé nechtějí být veřejně uráženi. Je zde mnoho důvodů, proč jsou obézní. Ne všichni si za to mohou sami," dodala.

Obezita je celosvětový problém

Agentura Reuters napsala, že podíl obézních na britské populaci je jeden z nejvyšších v Evropě - předloni byla jako obézní klasifikována skoro čtvrtina dospělých a 14 procent dětí.

V České republice je podle nedávno zveřejněných údajů obézních asi 17,5 procenta mužů a žen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám