Hlavní obsah

Český lékař bude v USA učit operovat cévy robotem

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Primář cévního oddělení pražské Nemocnice Na Homolce docent Petr Štádler, bude učit lékaře v americkém Houstonu roboticky asistované operace cév. Získal k tomu jako jediný český i evropský lékař povolení od příslušných amerických institucí.

Článek

„V USA se cévy roboticky zatím téměř neoperují. V této nemocnici, která má zhruba tisíc lůžek, s tímto typem chirurgických zákroků také teprve začínají. Zdejší lékaři mě požádali, abych jim s jejich zaváděním pomohl,“ sdělil Právu v pondělí primář Štádler.

Připomněl, že nebývá příliš obvyklé, aby v USA povolili vykonávat operace lékaři, který medicínu ve Spojených státech nevystudoval. V texaské nemocnici Methodist Hospital of Houston povede pravděpodobně jednou měsíčně operační tým a předá mu své pětileté zkušenosti s tímto typem výkonů.

Primář Štádler je průkopníkem v roboticky asistovaných cévních operacích, a to nejen v Evropě, ale i v zámoří. Robotickou cévní operativou se Homolka zařadila mezi přední světová pracoviště, kde se tyto výkony provádějí. V jejich počtu a úspěšnosti je na prvním místě v pomyslném světovém žebříčku, některé cévní operace provedla ve světové premiéře.

Zlom cévní chirurgie

Nástup robotiky znamená podle doc. Štádlera zásadní zlom pro laparoskopickou cévní chirurgii. Laparoskopická operace (bez otevření břišní dutiny chirurgickým řezem) totiž představuje poměrně obtížnou manipulaci s nástroji a s tím spojené dlouhé šití cévního napojení (anastomózy). Céva musí být kvůli tomu poměrně dlouhou dobu sevřená svorkou a čím je tato doba delší, tím jsou zdravotní rizika pro pacienta větší.

„Při použití robota, který umožňuje ohebnější, jemnější a přesnější pohyby nástrojů, je zhotovení anastomózy mnohem rychlejší. Robotický výkon nemocného mnohem méně zatěžuje než laparoskopická i otevřená operace,“ uvedl Štádler. „Důležitý je i kosmetický efekt – místo řezu má pacient na těle jen sotva znatelné vpichy. S výhodou je možné používat tuto metodu i u obézních pacientů, kde je klasický výkon technicky náročný a často se vyskytují komplikace při hojení rány.“ Štádler upozornil, že se však tato metoda nehodí pro každého pacienta. Záleží zejména na tom, jak mu funguje srdce a vůbec v jakém je celkovém zdravotním stavu.

V současné době v Nemocnici Na Homolce provádějí lékaři roboticky některé cévní rekonstrukce pánevních tepen a břišní aorty - do dneška mají za sebou na 200 takových výkonů. S robotickými cévními operacemi začínají v poslední době také chirurgové v Nemocnici sv. Anny v Brně.

Reklama

Výběr článků

Načítám