Hlavní obsah

Na tuberkulózu loni v Česku zemřelo 38 lidí

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na tuberkulózu podle předběžných údajů loni v České republice zemřelo 38 lidí, tj. o 18 méně než v roce 2008. Klesl i počet nemocných. Zatímco v roce 2009 jich bylo 652, o rok dříve 837. Stejně tak je i menší počet cizinců s tímto onemocněním. Loni 128, předloni 176. Nejvíce z Ukrajiny (31) a Vietnamu (27).

Foto: Profimedia.cz

Plíce člověka nakaženého tuberkulózou. Zánětlivá ložiska jsou na snímku znázorněna bílými fleky.

Článek

„Přestože jsou čísla nízká, jsme na hranici zemí se situací méně příznivou, a tak musíme být velmi obezřetní,“ řekl Právu v úterý profesor Jiří Homolka, přednosta kliniky tuberkulózy a respiračních onemocnění 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Lékaři, kteří léčí tuberkulózu, jsou ve sporu s dětskými lékaři. Přou se o to, kdy je nejlepší očkovat proti tuberkulóze novorozence a jakou vakcínou.

Vojtěch Thon za Českou společnost alergologie a klinické imunologie Právu řekl, že děti hned po narození by se neměly očkovat živou vakcínou. Ta může způsobit komplikace i úmrtí u těch dětí, které nemají vyvinutý imunitní systém. Vhodná doba pro očkování je tedy až po půlroce života.

„Rodiče mají právo požádat, aby novorozenec nebyl očkován proti tuberkulóze v porodnici, ale až od sedmého měsíce věku,“ řekl Thon.

Jiného názoru je ale předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Hana Cabrnochová. Ta naopak soudí, že vakcína proti tuberkulóze by se měla aplikovat co nejdříve, ale pouze vybraným novorozencům z rizikových skupin, jimiž jsou hlavně děti cizinců.

Povinné přeočkování už není

Ministerstvo nyní připravuje vyhlášku, která bude vycházet ze stanovisek obou společností.

Profesorka Pavla Nykodýmová z Plicního oddělení Říčany soudí, že dříve se děti přeočkovávaly povinně v 11 letech. Loni ale ministerstvo zdravotnictví - podle ní - povinnost přeočkovat změnilo na dobrovolnost. Profesorka má obavy, aby u dětí tuberkulóza nestoupla.

„Stále pochybujeme o správnosti tohoto povinného přeočkování,“ uvedla Nykodýmová s tím, že vakcínu ale plně hradí zdravotní pojišťovna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám