Hlavní obsah

Od chronických bolestí uleví zenová meditace

– Montreal

Pravidelně prováděná zenová meditace snižuje vnímání bolesti. Podle kanadských expertů totiž tato praxe zvyšuje hustotu mozkové kůry. Osoby, které trpí chronickými bolestmi, se nemusejí spoléhat jen na léky potlačující tyto symptomy, ale příjem léků mohou omezit právě pravidelnou zenovou meditací.

Foto: Profimedia.cz

Za zenovou meditaci se považuje udržování nehybné mysli z okamžiku na okamžik.

Článek

Odborníci z Montreal University sledovali mozky osob, které praktikují zenovou meditaci pravidelně a které naopak neprováděly podobné techniky nikdy. A lidé ze skupiny zenové meditace měli silnější a hustější oblast známou jako čelní cingulární lalok kůry mozkové. Ta právě vnímání bolesti řídí.

„Skrze trénink zenové meditace dochází k zesílení určitých oblastí kůry mozkové a to také vysvětluje, proč tito lidé vnímají bolest méně intenzivně,“ tvrdí doktor Joshua A. Grant z Montreal University.

Meditační praktiky by se podle něj měly stát součástí obecné léčby bolesti zvláště u osob vyššího věku, u nichž dochází ke snížení hustoty a síly mozkové kůry.

Umění oprostit se od myšlenek na objekt

"Za zenovou meditaci se považuje udržování nehybné mysli z okamžiku na okamžik. Podle budhistických mistrů to není vůbec složité. Je zapotřebí se jen naučit několik technik pomocí kterých ovládáme naše tělo, dech a mysl. Můžeme tak odetnout veškeré myšlení a uvědomit si pravou přirozenost," vysvětlují na stránkách zenové školy Kwan Um a dodávají:

"Chcete-li udržovat nehybnou mysl, musíte nejdříve ovládat své tělo. Naučíte se setrvat v nějaké poloze v sedu. Máte pokud možno zkřížené nohy, záda a hlavu držíte vzpřímeně. Oči máte částečně otevřené a zíráte před sebe na podlahu. Ruce jsou v poloze velké mudry hned nad klínem. Naučíte se pomalu vydechovat a vdechovat přes tan t'ien, energetické centrum umístěné těsně pod pupkem. Dlouhý nádech a ještě delší výdech. Nádech, výdech, nádech, výdech, nádech, výdech. Tak ovládáte své tělo a dech.

Jestliže umíte ovládat dech, můžete ovládat také svou mysl. S pomalými nádechy a výdechy se vaše myšlení pomalu tiší a stává se méně složitým, zatímco se energie přesouvá z mysli do tan t'ienu, hary neboli středu. V zenové praxi zde, ve svém středu, "udržujete" svou mysl. Je to velmi důležitá technika.

Většina lidí nechává myšlení v hlavě nebo v hrudi. Není to moc dobré. Hlava je centrum rozumu a hruď centrum emocí. Udržováním pozornosti v hlavě se myšlení komplikuje a energie stoupá vzhůru. Udržujete-li myšlení a starosti v hrudi, budou s vámi emoce přirozeně mávat. Nechte své myšlení prostě klesnout z hlavy a hrudi dolů. Tan t'ien je vaše vůle, centrum "dělání". Když se myšlení přirozeně soustředí do vašeho středu, stane se jasným a emoce čistými."

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám