Hlavní obsah

Krabičková dieta pomůže zhubnout, shozená kila se ale většinou vrátí

Novinky, Karolina Zarzycká

V zorném poli těch, kteří se snaží zhubnout, se objevila novinka - krabičková dieta. Spočívá v jídle, které produkuje konkrétní firma, zabalí jej do krabičky a každý den doručí zákazníkovi. To vše po dobu dlouhou obvykle 5-7 dní. Odborníci upozorňují, že takto shozená kila většinou hubnoucímu naskočí zpět.

Foto: Profimedia.cz

Strava doručovaná zákazníkovi každodenně až domů pod dobu 5-7 dnů má výhodu v jednoduchosti. Zhubnout se dají až dvě kila.

Článek

Odborníci varují, že ne všechny produkty s krabičkovou dietou spojené jsou vhodné pro redukční shazování váhy.

„Víme, že v některých krabičkových dietách jsou ke svačině dodávány pudinky nebo műsli tyčinky, které obsahují příliš mnoho cukrů, ale málo prospěšných látek, jež jsou pro zdravé hubnutí opravdu důležité,“ upozornila Kristýna Galová z Institutu kompliment.

Hlavní problém diet z krabiček však vidí jinde. Krabičkové diety se staly populárními zejména díky své jednoduchosti.

„Objednáte si je a nemusíte dále přemýšlet o tom, co jíst či nejíst, jaké potraviny si nakoupit, jak je upravovat. V tom je ovšem kámen úrazu,“ říká Kristýna Galová. Krabičkovému dietáři chybí důležité informace o výživě a pohybu, proto je pro něj těžké udržet si získanou hmotnost.

Pokud se chceme vyvarovat jo-jo efektu, je důležité po skončení diety přejít na racionální stravování.

Riziko navrácení váhy navíc zvyšuje příliš nízká kalorická hodnota redukční stravy v krabičkách. Podle Kristýny Galové bývá u některých krabičkových diet denní příjem energie snížen až na 4400 kJ. Při zdravé redukci hmotnosti se však obecně nedoporučuje přijímat méně než cca 5000 kJ za den u žen a 6000 kJ u mužů.

Jo-jo efekt se dostaví při podvýživě

Pokud není spodní doporučená hranice dodržena, dochází k podvýživě organismu. Tělo se naprogramuje na nízký příjem energie a po ukončení dietního režimu se může dostavit neblahý jo-jo efekt.

Při hubnutí s výživovým poradcem se naopak velký důraz klade na trvalé snížení tělesné hmotnosti. Naučíte se, jaké potraviny nakupovat, jak je kombinovat a tepelně i mechanicky upravovat.

Foto: Profimedia.cz

Redukční dieta není hladověním, podobá se složením racionální výživě.

„Pravidla redukčního stravování jsou dosti podobná zásadám racionální výživy, díky nimž udržujeme váhu i po dosažení ideální hmotnosti. Ten, kdo se naučí připravovat vyvážený jídelníček již během diety, má velkou výhodu do budoucna,“ uvedla Galová.

Institut redukce a prevence nadváhy kompliment

je zařízení, kde klienti efektivně hubnou podle osobního programu sestaveného jim na míru. Redukce tělesné hmotnosti je založena na odborném výživovém poradenství, osobním vedení, edukaci klienta a cvičení ve speciálních mechanoterapeutických lůžkách.

Tempo hubnutí je 0,5-1,5 kg týdně. Na celý proces dohlíží profesionálové vzdělaní v oblasti výživy a tělovýchovy.

Institut kompliment byl založen v roce 1992 na Slovensku, kde získal záštitu Ministerstva zdravotnictví. Česká pobočka sídlí v Brně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám