Hlavní obsah

Mozek aktivně maže vzpomínky, aby měl místo pro nové informace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Zapomínání je naprosto přirozený proces, který mozek vykonává aktivně. Ruší tak nevyužívaná nervová spojení, aby si vytvořil dostatek prostoru pro nové informace. O této teorii se přitom uvažovalo už v minulosti, ale zatím ji nikdo neprokázal experimentálně.

Foto: Profimedia.cz

Zapomínání je prý aktivní proces čištění paměti.

Článek

Nové výzkumy z Pekingu dokazují, že určité chemické látky v mozku skutečně ruší informace uložené v krátkodobé paměti, aby tyto zbytečně nezabíraly místo.

„Učení aktivuje biochemické formování paměti. Jenže aby mohly přijít nové informace, je pro ně třeba vymazat místo. Zjistili jsme, že zapomínání je aktivní proces čištění paměti,“ uvedl doktor I Čung z Pekingu.

V paměti uložené informace jsou mazány bílkovinou známou pod zkratkou Rac. Pokud se podaří mozku tuto bílkovinu blokovat v aktivitě, pak si uchovává informace po mnohem delší dobu. Aktivaci proteinu například spouští aktivní učení či jiný přísun nových informací.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám