Hlavní obsah

Původcem demence může být vysoký krevní tlak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Vysoký krevní tlak může skrytě způsobovat poškození mozkové tkáně, které je přímou příčinou Alzheimerovy choroby a jiných druhů demence. Ačkoli k tomu dochází ve středním věku, mentální poruchy se projevují až po mnoha letech.

Foto: Profimedia.cz

Vysoký krevní tlak nepříznivě ovlivňuje zdraví organismu

Článek

Poslední výzkumy amerických vědců, kteří díky zobrazení pomocí magnetické rezonance zkoumali poškození lidské mozkové tkáně, napovídají, že prapříčinou vzniku drobných jizev na mozku může být hypertenze.

"Pokud se máme rozhodnout, čemu předcházet, abychom zabránili duševnímu úpadku pacientů ve vyšším věku, je vysoký krevní tlak na prvním místě," nabádá Dr. Walter Koroshetz z amerického Národního institutu pro neurologické poruchy.

Alzheimerova choroba a ostatní typy demence úzce souvisejí s věkem a v rozvinutých zemích postihují jednoho člověka z osmi ve věku nad 65 let.

Lékaři sledují souvislost mezi rizikovými faktory pro vznik kardiovaskulárních chorob - hypertenzí, obezitou, cukrovkou - a demencí dlouhodobě. Dosud se ale domnívali, že je způsobena drobnými cévními příhodami v mozku. Alzheimerova choroba se oproti tomu vyznačuje poškozením bílé hmoty mozkové, které narušuje propojení nervových vláken.

Díky novým výzkumům se ukazuje, že mnoho, ne-li většina, pacientů s demencí trpí kombinací obou těchto postižení.

Vysoký tlak způsobuje i srdeční selhání

Podle patnáctiletého výzkumu prováděného v nemocnici na Univerzitě Johna Hopkinse u téměř tisícovky pacientů a zveřejněného v odborném časopise Stroke je délka času, kdy člověk trpí neléčenou hypertenzí, přímo úměrná poškození mozku.

Lékaři se hodlají do budoucnosti zabývat otázkou, zda prudké snížení krevního tlaku u pacientů - seniorů může zabránit rozvoji mentálního postižení, aniž by způsobilo jiné zdravotní problémy.

Podle Dr. Williama These z americké Společnosti pro Alzheimerovu chorobu existuje ale každopádně i tak dost dobrých důvodů, proč se mít před hypertenzí na pozoru: "Způsobuje srdeční selhání, mozkové mrtvice i selhání ledvin. Dokud není zcela jasné, jak dochází k poškození mozkové tkáně, měli bychom ho brát v úvahu i v souvislosti se vznikem demence."

Reklama

Související témata:

Související články

Jak se při hubnutí vyhnout nesmyslné dřině

Podíváme se do zrcadla nebo na váhu a naštveme se. Po Novém roce se většina z nás zběsile vrhá na nejrůznější druhy sportů a cvičení. Jaké chyby při tom děláme...

Výběr článků

Načítám