Hlavní obsah

Houby obsahují mnoho vitamínů, mohou ale způsobit potíže s trávením

– Praha
Novinky, ČTK, Petr Veselý

Češi si oblíbili houby pro jejich osobitou chuť a vůni: zpestřují jídelníček jako samostatný pokrm v podobě smaženice či řízků a mohou být také součástí kulinářských lahůdek, jako jsou třeba houbový guláš nebo kulajda. Ve špatné úpravě ale těžko stravitelné.

Foto: František Petrák, Právo

Houbová krémová polévka. Ilustrační foto

Článek

Houby dodávají tělu vlákninu, provitamín A, vitamíny B a protikřivičný vitamín D, který není v žádné jiné rostlině. Obsahují důležité látky jako draslík, vápník, hořčík a železo. Pro lidi s citlivým zažíváním ale může být problémem jejich horší stravitelnost.

Možná zátěž pro organismus

„Houby samy nemají téměř žádnou energetickou hodnotu, problém může být v tom, jak se upraví. Smaženice nebo řízky plné tuku jsou energeticky vydatné a těžce stravitelné,“ řekla nutriční terapeutka Tamara Starnovská. Předností hub je velký obsah vlákniny, která působí preventivně proti rakovině tlustého střeva.

Houby však zatěžují trávení, a tak by je senioři měli jíst jen občas a ne před spaním. Vývar z hub ale snesou bez obtíží, i pokud trpí problémy se žlučníkem. Děti do tří let by houby neměly jíst vůbec, do šesti let jen v polévce nebo omáčce, nikoli jako samostatný pokrm. Větší obsah vlákniny může způsobit bolesti břicha a průjem.

Houby samy nemají téměř žádnou energetickou hodnotu, problém může být v tom, jak se upraví. Smaženice nebo řízky plné tuku jsou energeticky vydatné a těžce stravitelné.
nutriční terapeutka Tamara Starnovská

Co nejíst a nepít k houbám

S houbami je podle Starnovské spojena řada mýtů, například že na houby se nemá pít alkohol. Pivo podle ní není problém, naopak hořčina a jemná perlivost piva zlepšují trávení.

„Mýty o škodlivosti alkoholu na houby souvisejí s tvrdým alkoholem a jedovatými houbami. Většina jedů ničí játra. Alkohol se také odbourává v játrech. Kombinace tedy rychleji játra poškodí,“ vysvětlila odbornice. Značné problémy může způsobit zapíjení hub mlékem.

U otravy houbami závisí budoucnost na několika faktorech. Jak rychle se otrava zjistí, jak moc hub člověk snědl. U muchomůrky zelené se otrava často projeví až po deseti hodinách průjmem. Postižený už v té době mnohdy ani zdravotní potíže nespojuje s tím, že jedl houby. K lékaři většinou chodí lidé, kteří zvraceli dvě hodiny po požití hub. V těchto případech jde o lehké otravy.

Chyby při houbaření mohou přinést bolest břicha. Co dělat při otravě a jak ji poznat

Domácí

Nejnebezpečnější jsou takové, které se projeví až později, po zasažení jater. K obzvláště nebezpečným houbám patří některé druhy pavučnic. Příznaky otravy se objevují za dva až čtyři dny, kdy už pacientovi přestávají fungovat také ledviny. Houby ve znečištěných oblastech mohou obsahovat těžké kovy.

Když se objeví příznaky otravy

Protože ale houby procházejí trávicím traktem rychle, nestihnou se škodliviny vstřebat. Podle odborníků tedy zdraví nepoškodí a otravu nezpůsobí. Pokud člověk omylem sní jedovatou houbu a udělá se mu nevolno, měl by se snažit vyvolat zvracení, sníst živočišné uhlí a vypít co nejvíce tekutin. V žádném případě to nesmí být tvrdý alkohol nebo mléko.

Kolem sběru hub panuje mnoho nesmyslných mýtů

Zdraví

U relativně lehčích otrav, které trávicí trakt obvykle jen podráždí, se reakce obvykle dostaví brzy: za 2 až 3 hodiny. Těžké otravy, při kterých může dojít k poškození jater, ledvin a nervového systému, se často projeví za 10 až 30 hodin. Rozlišit lehkou otravu od těžké lidé běžně nedokážou. Proto by při prvních potížích, například zvracení, měli kontaktovat lékaře a konzultovat s ním další postup.

Pokud postiženého sužují bolesti hlavy, sucho v ústech, má rozšířené zornice a zrychlený tep srdce, bývá jeho stav dost vážný. Při halucinacích, poruchách vidění nebo ztrátě vědomí je už kritický.

Houbařská výbava pro úspěšný sběr hub

Domácí

Příznaky raději vždy konzultujte s lékařem nebo Toxikologickým informačním střediskem (TIS). „Podle jejich doporučení pak vyvolat zvracení, vzít deset i více tablet aktivního uhlí a vyhledat zdravotnické zařízení. Předtím zajistit vzorky hub: zbylé houby, popřípadě zbytky pokrmu, popřípadě i zvratky,“ doporučuje lékařka Hana Farná z TIS. V nemocnici pomůžou odhalit přesnou příčinu problému.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám