Hlavní obsah

Předsevzetí musí vydržet minimálně 66 dní, až potom začne fungovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Podle expertů trvá změna starých zvyklostí a odbočka ze zajetých kolejí směrem k novým zdravým návykům přesně devět týdnů a tři dny. Po této době totiž většina lidí začne automaticky vykonávat činnosti, které nepatřily do běžného repertoáru životního stylu, například jíst denně ovoce k obědu nebo běhat před snídaní.

Foto: Profimedia.cz

Mezi nejčastější předsevzetí patří skoncovat s kouřením.

Článek

Jinak řečeno, kdo si za pět měsíců bude sestavovat seznam novoročních předsevzetí, musí mít dostatek vůle, aby je dokázal opakovaně vykonávat do 7. března, po tomto datu by se měly nové návyky stát automatickou součástí dne, bez potřeby vědomě je ovládat.

„Zjistili jsme, že průměrně to lidem trvá 66 dní. Individuálně se to trochu liší, ale je dokázáno, že pokud něco vykonáváte stejně každý den, zautomatizuje se to a vytvoří návyk,“ tvrdí profesorka Jane Wardlová z University College London, která proces tvorby návyků dokázala experimentálně.

Reklama

Související témata:

Související články

Pojistěte si své novoroční předsevzetí

Konečně je tu opět období, kdy věříme tomu, že něco dokážeme, že se polepšíme, že příští rok bude jiný a my hubenější, chytřejší, tolerantnější...

Výběr článků

Načítám