Hlavní obsah

Lékárníci na Den lékáren poradí, jak se připravit na prázdniny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek probíhá Den lékáren, kdy lékárníci budou radit lidem, jak se připravit na prázdninové cestování a jak předejít možným zdravotním rizikům. Poradenství zahrnuje vhodné očkování na cesty ale i určení fototypu kůže, aby dotazovaní věděli, jak se chránit před spálením. Novinářům to řekl mluvčí České lékárnické komory Aleš Krebs.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Při konzultaci zkontroluje lékárník platnost dosavadních očkování, zejména proti tetanu, záškrtu, příušnicím, spalničkám a dětské obrně.

Článek

"Zhruba polovina z 2600 lékáren a výdejen vyvěsí plakát, že v tento den poskytují rozšířené odborné poradenství. Obvykle na to vyčlení jednoho člověka, za rady zájemci nic neplatí," doplnil prezident komory Stanislav Havlíček. Dny lékáren se konají už mnoho let v Německu, na Slovensku a v řadě dalších evropských zemí, v Česku jsou letos pojedenácté. Jako dárek si letos odnesou zájemci z lékárny Očkovací průkaz cestovatele.

Lékárníci zkontrolují váš očkovací průkaz

Na internetu najdou lidé seznam lékáren, které se k akci aktivně přihlásily. Do vyhledávacího formuláře stačí zadat název města. Lékárnická komora školí své členy v poradenství, vydala také doporučené postupy, takže k daným tématům dokážou poradit lékárníci i v těch lékárnách, které se aktivně na internetu neohlásily.

Při konzultaci zkontroluje lékárník platnost dosavadních očkování, zejména proti tetanu, záškrtu, příušnicím, spalničkám a dětské obrně. Podle toho, do jaké exotické země turista směřuje, doporučí mu očkování a navrhne i termíny, aby se vakcinace stihla před cestou udělat. Očkování proti žloutence nebo klíšťové encefalitidě se vyplatí i těm, kdo budou trávit prázdniny v Česku, upozornil Krebs.

Lékárník rovněž zjistí, jaké léky člověk užívá, a poradí, co by si měl přibalit do cestovního zavazadla. Vedle dlouhodobě užívaných léků to bývají léky na alergie, bolest a teplotu, proti plísni, na dezinfekci drobných poranění a také přípravky na dezinfekci vody a rehydratační (zavodňovací) roztoky, když člověk cestuje do oblastí s velkým rizikem průjmových onemocnění.

Kombinace léků a slunce vyvolává nežádoucí účinky

"Lidé by měli vědět, že některé léčivé přípravky mohou vyvolat v kombinaci se slunečním zářením nežádoucí kožní reakce, například třezalka, protizánětlivá látka ketoprofen a některá antibiotika," upozornil Krebs. Takových přípravků je zhruba stovka a lékárník na to může uživatele těchto léků včas upozornit.

Po celý Den lékárníků bude na webu www.apatykar.info probíhat živé vysílání k problematice lékárenství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám