Hlavní obsah

Parkinsonovou nemocí trpí v Česku až dvacet tisíc lidí

Právo, per

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Parkinsonovou nemocí, která se nejčastěji projevuje klidovým třesem, ztuhlostí obličeje a omezeným pohybem, trpí v Česku až 20 000 lidí. Právu to řekl docent Jan Roth z neurologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze na Karlově náměstí.

Foto: Profimedia.cz

Parkinsonovou chorobou trpí i řada pětatřicetiletých lidí.

Článek

„Nemoc se obvykle projeví po 60. roku věku, ale deset procent lidí onemocní do 40 let věku. Máme i případy pacientů 35letých,“ uvedl.

Lidé o nemoci málo vědí, a tak když potkají nemocného s Parkinsonovou chorobou, raději se od něj odvrátí, než aby mu nabídli pomoc.

Nemoc zdá se není dědičná, neprokázala se ani spojitost s telefonováním z mobilů a nedá se ani říci, že je civilizační. Přesto jsou podle Rotha průmyslové oblasti, kde se vyskytuje častěji, což může souviset i se škodlivinami v ovzduší. Za posledních 50 let přibývá počet nemocných, je to zřejmě i tím, že se lidé dožívají vyššího věku a lékaři chorobu umějí lépe diagnostikovat.

Onemocnění není zcela vyléčitelné, i když léky a zavedená elektrická sonda do mozku mohou pacientům významně pomoci. Ten, kdo onemocní do 40 let věku, se dožívá v průměru o deset let méně než běžná populace. Lidé, kteří mají Parkinsonovu chorobu mnoho let, v polovině případů propadají depresi a ve stejném počtu i demenci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám