Podle všeho za to mohou flavonoly, na něž je čokoláda bohatá.  Když totiž experti podali pokusným osobám čistou látku, dostavil se stejný efekt. Ale čokoláda nejen usnadňuje matematické myšlení, ale pomáhá také udržovat na maximu psychikou a fyzickou energii. Po pozření čokolády uváděli dobrovolníci, že jsou mnohem méně unavení a psychicky vyčerpaní.

Profesor David Kennedy z Northumbria University v závěru své studie tvrdí, že čokoláda může prospívat vědcům a studentům matematiky při řešení složitých mentálních operací. A profitovat by z čokolády mohli také ti, kteří skládají nejrůznější zkoušky a testy.

Flavonoly – chemická skupina polyfenolů – pomáhají zvyšovat průtok krve mozkem. „Čím více ovoce a zeleniny a dalších potravin bohatých na polyfenoly zkonzumujete, tím lépe pro váš mozek,“ tvrdí profesor Kennedy.