Lidé konzumující jedno či dvě piva denně nebo dvě deci vína s přáteli či v příjemné společnosti mají nižší míru srdečních chorob a mrtvice. „Ale pamatujte, tyto pozitivní účinky sociální podpory se vztahují jen na slabou až mírnou konzumaci alkoholu. Pokud pije člověk alkohol často a ve velkém množství, je to nebezpečné bez ohledu na sociální prostředí,“ dodal profesor Hirojasu Iso z Ósacké univerzity.

Pouze malé dávky

Při konzumaci alkoholu v rodině či s přáteli se spojují dva prospěšné faktory. Jednak samotný účinek alkoholu, který v malých dávkách prospívá srdci a cévám, a pak vliv přátelského prostředí blízkých lidí, které má také blahodárné účinky na srdce.

„Dobré sociální prostředí má zřejmě vliv na to, že se člověk vyhýbá nezdravému chování a hlavně také stresu,“ dodal Iso.

Při konzumaci větších dávek alkoholu se jednak zcela vyruší pozitivní účinky dobrého sociálního prostředí, ale projeví se výrazně negativní účinky nadměrné konzumace a to vyšší mírou mrtvice, infarktu a dalších chorob srdce a cév.