Hlavní obsah

Vysoké podpatky u žen způsobují ploché nohy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Elegantní a pohodlnou chůzi zajistí jen dobře klenutá noha. A právě vysoké podpatky u žen způsobují, že se klenba chodidla hroutí a vzniká tzv. plochá noha. Ploché nohy netrápí ale jen ženy, které nosí podpatky. Často se setkáváme s tímto problémem i u dětí, které nosí nevhodnou obuv, přičemž některé k tomu dokonce mají dispozice.

Článek

Vysoké podpatky spolu s dlouhým stáním jsou ránou pro nohy. "Špatně postavené chodidlo způsobuje přílišné prohnutí bederní páteře, a tedy i její bolesti. Navíc se začíná i bortit klenba nohy, díky čemuž lidi často začne bolet chodidlo a to zvláště v oblastech vazů klenby. Později se přidávají kuří oka, vbočený palec a kladívkové prsty," vysvětlují závažnost problému odborníci na serveru http://www.krecove-zily.cz 

Velmi častý problém - plochá noha

S plochou nohou se již můžete narodit a nebo si ji sami můžete zdeformovat až v průběhu života.

Podle odborníků se některé děti mohou již narodit s jinak uspořádanou nohou, jiné pak mají ke vzniku ploché nohy předpoklady. V tom případě je třeba dát pozor na obezitu.

U dětí do tří let nelze o ploché noze hovořit. Plochá ploska je v tomto věku přirozená – batolata zde mají ještě tukový polštář.

Za vše může nevhodná obuv

Plochá noha může vzniknout nevhodnou obuví, přetěžováním (práce ve stoje, nadváha), ale i poúrazově nebo nemocí. Proto je tak důležité upřednostňovat kvalitní obuv před módními trendy. 

Vhodná obuv či případná léčba nasměrují nohu ke správnému vývoji. Tím pomohou dostat kolena i pánev do správné polohy a symetricky zatížit páteř. Což je nejlepší cesta, jak předejít pozdějším bolestem zad.

Asi nejlepší prevencí je u dětí chůze naboso po nerovném terénu. Obuv by měly mít s pevným opatkem, který nedovolí patě při chůzi ujíždět a vybočovat.

Pro sportovní obuv platí totéž. Má mít i pružnou podrážku.

Podiatr není pediatr

Pokud si všimneme, že má dítě nesouměrně sešlapané podrážky, je vhodné zajít za tzv. podiatrem, tedy specialistou na problematiku nohy a chůze. Případné problémy se nejčastěji řeší ortopedickými vložkami.

Reklama

Související témata:

Související články

Ze špatných bot bolí celé tělo

Špatné boty mají vliv na celé tělo. Koho tedy pálí plosky nohou, má otlačeniny či kuří oka, nebo se mu už dokonce začínají vytáčet palce, měl by se poradit...

Konec s bolestí nohou z vysokých podpatků

Botox - látka umrtvující svaly, která se obvykle používá v boji proti vráskám, se z partií obličeje přesouvá i do jiných částí těla. Podle nejnovější studie...

Výběr článků

Načítám