Hlavní obsah

Konec s bolestí nohou z vysokých podpatků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Botox - látka umrtvující svaly, která se obvykle používá v boji proti vráskám, se z partií obličeje přesouvá i do jiných částí těla. Podle nejnovější studie by látka měla pomáhat například při poškození nohou po nošení příliš vysokých podpatků.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Několikaleté nošení vysokých podpatků vede k deformaci a úporným bolestem nohou.

Článek

Řada žen trávících dlouhé hodiny na vysokých jehlách trpí urputnou bolestí bříšek záprstí neboli měkké tkáně v oblasti chodidla těsně za prsty. Léčit toto nepříjemné onemocnění lze podle vědců účinně injekcemi botoxu. Metatarzální měkká tkáň se umrtví, tím dojde k uvolnění křeče svalů této oblasti.

V Británii si ženy o účinnosti této léčby rychle mezi sebou říkají, takže o proceduru je velký zájem. Kúra tam přijde dámy na 295 liber – v přepočtu více než devět tisíc korun. A podle anglických chirurgů se její četnost bude brzy rovnat v plastické chirurgii zvětšení prsou nebo faceliftu.

Ochrání nervy i měkkou tkáň a usnadní chůzi na podpatcích

„Tohle není stejná bolest jako ta vyvolaná nošením nových párů bot, ale vzniká po týrání nohou na vysokých podpatcích po řadě let. Bříška za prsty musí na podpatcích snášet obrovský tlak, ale některé ženy se těchto bot prostě nechtějí vzdát," tvrdí Marie Jenkinsová z kliniky Birkdale v anglickém Crosby.

"Ten zákrok nepomůže jejich noze vypadat jakkoli lépe, ale ochrání nervy i měkkou tkáň a usnadní chůzi na podpatcích,“ dodává Marie Jenkisová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám