Hlavní obsah

Češi chřipku nejčastěji přecházejí, hygienici je varují

Novinky, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Českem se přelévá vlna chřipky, která v minulých týdnech postupně zachvátila všechny kraje. Faktem je, že každý se s chorobou vyrovnává jinak. Někdo navštíví lékaře a onemocnění přeléčí, jiný takzvaně nemoc "přechází". Odborníci před přecházením varují.

Článek

Jak vyplynulo z naší ankety, z 9309 hlasujících se nejvíce (41,5 %) k léčení chřipky vyjádřilo tak, že nemoc přechází, ale zároveň užívá léky a vitaminy. Nejnižší procento čtenářů (6,4 %) v případě onemocnění navštíví lékaře a dodrží naordinovaný postup. Stejný počet hlasujících uvádí, že chřipkou netrpí, neboť se dali očkovat. 

Pražský praktický lékař Jan Jelínek tvrdí, že mnoho lidí řeší krátkodobou neschopnost kvůli chřipce bez neschopenky. „Je to proto, že za první tři dny nemoci nedostanou žádné peníze. To vede k přecházení chřipky a jejímu rychlému šíření."

Hygienici doporučují vyhnout se pobytu v kolektivech a v případě onemocnění zůstat doma a léčit se. Pokud se stav nezlepší během dvou tří dnů, měli by nemocní navštívit lékaře. Proti chřipce bylo možné se ještě před vypuknutím epidemie očkovat, letos této možnosti využilo na 700 tisíc občanů, což je sedm procent obyvatelstva.

Odborníci očekávají, že chřipka bude mít tentokrát o něco těžší průběh než loni. Způsobuje ji virus A(H3N2), který se několik let nešířil. Podle hlavního hygienika ČR Michaela Víta ale nejde o nový virus a epidemiologové jeho návrat očekávali.

Jak se vyjádřila MUDr. Zdeňka Jágrová, epidemioložka hlavního města Prahy, nebezpečí přecházení chřipky, která se projevuje prudkým nástupem provázeným zchváceností, horečkou, je v tom, že může končit zápalem plic vedoucím až k úmrtí. 

Oproti tomu několikanásobné prodělání virózy s pomalým nástupem bez komplikací a horeček, jako je rýma nebo kašel, náš organismus může posílit proti některým virům způsobujícím virózy a ochránit nás tak dokonce na několik sezón.  

Chřipka se léčí paralenem a vitaminy, antibiotika se nasazují starším lidem

Chřipka je kapénková nákaza a šíří se kýcháním a smrkáním, a proto také už v některých nemocnicích vyhlásili zákaz návštěv, aby se pacienti, kteří v nemocnicích leží, nenakazili chřipkou zavlečenou zvenčí. Léčí se paralenem, zvýšenými dávkami vitaminu C, antibiotika nezabírají. Nemocní by měli hodně pít.

Lékaři antibiotika u některých starších osob předepisují proto, aby se předešlo bakteriálnímu zánětu plic. Podle lékařů je důležité dodržet klid na lůžku, protože pacienta zpravidla bolí celé tělo, zejména svaly, klouby a hlava. Odpočinek na lůžku přispěje k rychlejšímu uzdravení.

Chřipková onemocnění na území ČR
pokles z celkového počtu 1500 na 1300 nemocných (o 10 %)
ubylo pacientů v kategorii do 5 let a 6-14 let
přibylo pacientů v kategorii nad 65 let (o 1,9 %)

Lidé by se měli vzhledem k povaze nákazy vyvarovat míst, kde se shromažďuje hodně osob, z nichž některé mohou být virem chřipky již nakaženi. Jde například o kina, divadla a sportovní stadiony. Rovněž nemocní zaměstnanci by měli zvážit svou přítomnost na pracovišti, kde by mohli nakazit ostatní kolegy.

Anketa

Jak bojujete s chřipkou?
Navštívím lékaře a dodržuji naordinovaný postup
6,1 %
Zůstanu doma, beru prášky a potím se
19,5 %
Přecházím to, ale beru prášky a vitamíny
46,5 %
Léčím se přírodními prostředky
6,5 %
Chřipka se mi vyhýbá
15,6 %
Chřipkou už netrpím, jsem očkovaný/á
5,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 13691 čtenářů.

Reklama

Související články

VIDEO: Jak nedostat chřipku

Příchod chřipkové epidemie do České republiky potvrzují vedle hygieniků i praktičtí lékaři, kteří zaznamenávají nárůstů pacientů s akutními respiračními...

Výběr článků

Načítám