Hlavní obsah

Kečup není jen pochutina, ale také lék na rakovinu či infarkt

Právo, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete jíst zdravě a bojíte se třeba hranolků s kečupem? Chyba. Kečup je totiž léčivý. Obsahuje vysoké množství zdraví prospěšných látek, jako je například lykopen. Konzumace kečupů je tedy skvělým řešením pro období, kdy nemůžeme konzumovat čerstvou zeleninu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kečupy jsou vyráběny z rajčat, většinou neobsahují konzervanty, barviva ani aromata.

Článek

Lykopen je antioxidant, který vědci objevili teprve před nedávnou dobou. Podle nejnovějšího výzkumu je velmi účinným bojovníkem proti rakovině prostaty a děložního čípku a snižuje i výskyt infarktů myokardu o celých 48 %. Lykopen je obsažen zejména v rajčatech, ale také ve vodním melounu či grapefruitu.

Ideálním zdrojem lykopenu jsou pak právě kvalitní kečupy připravované z rajčat dozrávajících na slunci, protože v nich se koncentruje největší množství prospěšných látek.

Zdravé jsou i některé přísady

Některé kečupy obsahují také další zdraví prospěšné látky. Pokud jsou například ochuceny keyenským pepřem, což je mletá varianta zvláštní odrůdy chilli papričky, pomáhají mimo jiné i ke stimulaci krevního oběhu a trávicího traktu.

Kvalitní kečupy se vyrábějí z rajčat pěstovaných na slunečných místech, třeba v Portugalsku.

Než jsou rajčata použita na výrobu kečupu, projdou celkem sedmdesáti pěti kontrolami. Rajčata dozrávají na slunci a jsou šetrně sklizena, protříděna a použita na výrobu rajčatové pasty. Na přípravu půl kila hustého kečupu je zapotřebí celé kilo kvalitních zralých rajčat. V kvalitních kečupech nejsou žádná zahušťovadla, konzervanty, barviva ani aromata, jen běžné kuchyňské přísady jako kvasný ocet, cukr, sůl, bylinky a koření.

Reklama

Související články

Bio rajčata obsahují více antioxidantů

Vypěstovat bio rajče bez užití umělých hnojiv a pesticidů může být mnohem složitější než při běžném způsobu. Podle amerických odborníků takto pěstované plody...

Po rajčatech roste výkonnost spermií

Muži milující rajskou polévku prý mají výkonnější spermie. Potvrdili to britští vědci s tím, že látky obsažené v plodech rajského jablíčka mají schopnost dodat...

Výběr článků

Načítám