Hlavní obsah

Nový recept na škytavku: dělejte kliky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Škytavka občas postihne každého člověka zvláště po přejedení či při nadměrném požití alkoholu. Existuje mnoho starých a známých receptů, jak se škytavky zbavit. Sníst cukr, zadržet dech, vypít najednou velké množství tekutiny. Český fyzioterapeut MUDr. Martin Paťanka ale přišel s velmi jednoduchým řešením, které podle jeho slov funguje minimálně u osmdesáti procent postižených škytavkou. Stačí dát si dvacet kliků a přitom zhluboka dýchat.

Článek

Chronická škytavka je velmi nepříjemné postižení. Tito lidé škytají neustále celé týdny, ve vzácných případech i měsíce. Lidé s tímto postižením mají narušenou práci, mluvení, přijímání potravy i spánek. Jenže ani vědci přesně nevědí, co je vlastně příčínou škytavky.

Podle Paťanky začnou lidé škytat, když bránice dostane křeč. Tento sval pomáhá dýchat. Obvykle jsou jeho pohyby rytmické a pravidelné. Když však vypadne z rytmu, dýchání se změní. Nezvladatelná bránice nás přinutí zalapat po dechu. Když vzduch naplní plíce, mozek odešle zprávu do hrdla: "Dost!" Naše hlasivky se přimknou k sobě. Bránice se snaží člověka přinutit, aby dýchal, zatímco ústa a hrdlo se brání přístupu vzduchu. Proud vzduchu narážející na hlasivky udělá při každém trhavém pohybu bránice podivný zvuk - škytnutí

Škytavka jednou za čas potrápí každého

Většinou je škytavka úplně normální jev a jakmile se bránice vrátí do normálního pravidelného rytmu, po chvíli ustane. Avšak účinný lék proti škytavce dosud chyběl. Nepočítáme-li "zaručené" recepty jako například na škytajícího nečekaně vybafnout, nebo mu před obličejem prásknout papírový sáček.

"Kliky jsou podle mě ideálním řešením. Prsní svaly, které se při klicích nejvíce namáhají, společně se správným nádechem a výdechem (vydechujeme, když se svaly nejvíce namáhají, to znamená při zvedání ze země) zatíží i bránici, která ve většině případů náhle na škytání"zapomene" . Výhodou kliků je i to, že se dají cvičit kdekoliv. Takže cvičme kliky, i když neškytáme", dodává s úsměvem Martin Paťanka.

Anketa

Jakým způsobem se snažíte zbavit škytavky?
sním cukr
2,1 %
napiju se
17,5 %
zadržuju dech
61 %
zhluboka dýchám
2,5 %
nijak, čekám, až to přejde
16,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5597 čtenářů.

Co "zaručeně" funguje proti škytavce

:: sníst kostku cukru

:: vypít větší množství vody

:: leknutí (prasknout papírový sáček před obličejem nebo vybafnutí)

:: zadržet dech a polknout

:: zvednout levou ruku a pravou nohu

:: olíznout sůl

Reklama

Související témata:

Související články

Škytání může být příznakem rakoviny jícnu

Neustálé škytání spolu s náhlou ztrátou váhy a bolestivým polykáním může být jedním z prvních příznaků rakoviny jícnu. Vyplývá to ze studie irských vědců....

Mladý Brit škytá už více než rok

Obvykle stačí zadržet dech, nebo se napít vody. Mladý Brit už však vyzkoušel úplně všechno, a přesto se mu posledních 15 měsíců nepovedlo zastavit záchvaty...

Výběr článků

Načítám