Hlavní obsah

Ruce po použití toalety si vždy umyje jen 56 procent lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Jen něco málo přes polovinu z nás si po použití toalety vždy umyje ruce. Otřesné hygienické návyky mají čtyři procenta lidí, zatímco čas od času si na mytí rukou po použití záchodu vzpomene čtyřicet procent osob. Vyplynulo to z rozsáhlého internetového průzkumu o používání toalety, z něhož mimo jiné vyšlo také najevo, že jen zlomek lidí používá vlhčený papír, většina si na záchodě čte a 41 procent osob při defekaci či močení dokonce něco pojídá.

Článek

Nikdy by nic na toaletě při vykonávání potřeby nesnědlo 59 procent lidí. Zato ruce si vždy umyje jen 56 procent z nás.

Nedávno britští vědci prokázali, že klávesnice v kancelářích jsou mnohonásobně více než prkénko na toaletě zamořeny nebezpečnými bakteriemi, dokonce i těmi, které se nacházejí ve výkalech. Chabé hygienické návyky odhalené v internetovém průzkumu to vysvětlují.

Veřejné záchody bývají pro některé problém

Přesto je zvláště vyměšování stolice velmi soukromou záležitostí a většina z nás má problém použít v tomto případě cizí nebo dokonce veřejný záchod. Tomu se vyhýbá, pokud to tělo dovolí, 79 procent lidí.

A pokud není přeci jen zbytí a volání přírody je silnější než vůle, prkénko na veřejném záchodě si obloží 77 procent osob. Doma jsme přeci jen uvolněnější, přesto s otevřenými dveřmi dokáže vyměšovat jen asi pětina z nás.

Se zápachem si hlavu nelámeme, 36 procent lidí totiž po odchodu z toalety nikdy nepoužije osvěžovač vzduchu a 46 procent jen někdy, když samo uzná, že míra zápachu je nesnesitelná.

Hygiena v bazénu a ve sprše

Méně odpudivé nám v éře urinoterapie (popíjení vlastní moči) připadá močení. Téměř 80 procent z nás totiž alespoň jednou v životě močilo ve sprše, což ze zdravotního hlediska ublížit člověku nemůže.

Naopak, některé studie uvádějí, že například močení na nohy během sprchování je prevencí různých plísňových onemocnění. Co už je ale mnohem horší, je skutečnost, že 50 procent osob někdy v dospělosti močilo do veřejného bazénu! V řece, rybníce či jezeru si při koupání takto ulevilo 74 procent lidí.

Výzkum se zaměřil také na používání toaletního papíru

Výzkum Bathroom Habits Survey se zabýval také používáním toaletního papíru při defekaci. Podle dosavadních odpovědí 60 procent z nás utrhne hromadu papíru, zmačká ji a použije, míru čistoty pozadí po použití každého kusu papíru kontroluje 77 procent z nás, ve stoje se vytírá jen 33 procent a 39 procent osob použije jeden kus toaleťáku dvakrát.

Zdravotní kontrolu své stolice po vyměšování provede vždy 31 procent lidí, 51 procent jen někdy a 18 procent nikdy.

Po 24 procentech lidí zůstává v toaletě pro ostatní příchozí nemilé překvapení, protože čistotu toalety nekontrolují a po spláchnutí odcházejí, aniž by se přesvědčili o tom, že skutečně došlo ke spláchnutí všeho.

Výzkumu společnosti BathroomLife.com se zatím zúčastnilo 1 102 572 osob, z toho 37 procent odpovídajících byli muži a 63 procent ženy. Nadpoloviční část odpovídajících tvořili mladší osmnácti let, čtyřicet procent osoby ve věku mezi 18 a 65 roky, jedno procento osoby starší.

Reklama

Související témata:

Související články

Muži a děti si myjí ruce méně než ženy

Děti a muži nejčastěji flinkají mytí rukou. Vyplývá to z průzkumu provedeného americkou společností The Soap and Detergent Association. Necelá čtvrtina dětí...

Výběr článků

Načítám