Hlavní obsah

Diabetická noha ročně postihne přes čtyřicet tisíc cukrovkářů

Novinky, das

Cukrovkou trpí v současné době zhruba 7 % populace a každým rokem toto procento roste. Neustálý nárůst choroby, se připisuje nezdravému stylu života, stárnutí populace, špatným stravovacím návykům, nedostatku pohybu a s tím souvisejícím zvyšujícím se výskytem obezity. Cukrovka je přitom provázena spoustou komplikací. Mezi nejzávažnější patří tzv. diabetická noha.

Článek

Cukrovka postihuje stále více madších osob. Alarmující je, že zhruba třetina postižených není diagnostikována. Přičemž v průběhu onemocnění cukrovkou vznikají nejrůznější komplikace, jako je postižení očí, ledvin, nervů, srdce a cév, které může komplexní léčba oddálit.

Mezi nejvážnější komplikace patří ischémie dolní končetiny, tj. porucha prokrvení,

která se podílí na vzniku syndromu „diabetické nohy“. Současně s ní dochází i k tzv. neuropatii, a řídnutí kostí. Díky této kombinaci necítí diabetici bolest, která je prvním varovným signálem vážné poruchy prokrvení.

Proto mnoho cukrovkářů přijde k lékaři dost pozdě, tedy již s pokročilým stádiem nemoci - nehojícími se defekty tkání, či dokonce s odumřelými prsty.

V první řadě je zapotřebí obnovit průtok krve končetinou

Ročně postihne „diabetická noha“ přes 41 tisíc diabetiků, tj. 5 % nemocných. Za tuto komplikaci zaplatí téměř 8 tisíc lidí ročně amputací.

„Jedním ze základních předpokladů léčby je co nejrozsáhlejší obnovení průtoku krve končetinou,“ uvádí Doc. Jan Peregrin ze Základny radiodiagnostiky a intervenční radiologie IKEM. „Pomocí chirurgického bypassu je to z diagnostického hlediska možné pouze u limitovaného počtu nemocných. Proto na našem pracovišti provádíme zprůchodnění zúžených či uzavřených bércových tepen pomocí intervenční radiologie.

Zákroky zvané angioplastiky spočívají v roztahování neprůchodných cév speciálním balónkovým katétrem. Provádíme více než 300 těchto zákroků ročně s úspěšností záchrany končetiny 83 %,“ dodává Peregrin.

Intervenční radiologické zákroky na končetinách postižených syndromem „diabetické nohy“ se ve většině nemocnic standardně neprovádějí a to proto, si za to lidé musí připlatit.

Nejdůležitější je prevence

Nejlepším způsobem, jak léčit diabetické nohy, zůstává i nadále prevence. Všichni nemocní s diabetem by měli být nejméně jednou ročně vyšetřeni diabetologem nebo praktickým lékařem. Lékař nohy prohlédne, posoudí cévní zásobení a citlivost končetin.

Pacientům, kterým lékař při vyšetření cév a nervů zjistí vysoké riziko, nebo již byli pro syndrom diabetické nohy léčeni, by měli být pravidelně sledováni v podiatrických ambulancích. Základem prevence je samozřejmě léčba vysokého cukru, krevního tlaku a tuků v krvi, ale také zákaz kouření.

Reklama

Související témata:

Související články

Převratné změny v léčbě cukrovky

Léčba cukrovky zaznamenala v posledních letech dramatické změny a další revoluce je na spadnutí. Nikdy předtím neměli pacienti tak velké šance zvládat svou...

Lidé cukrovku podceňují a málo o ní vědí

Patnáctiletý mladík zvracel, dělalo se mu zle a měl vpadlé tváře. Kdyby jeho matka, která spěchala do práce, neměla divnou předtuchu a nevrátila se zpátky,...

Výběr článků

Načítám