Hlavní obsah

Riziko prášků na spaní

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někteří lékaři na to své pacienty málo upozorňují. Řada lidí má navíc sklon tyto problémy zlehčovat a obcházet je tím, že si recept na hypnotika nechávají napsat jednou od neurologa, podruhé od praktického lékaře, potřetí od internisty atd.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Zbavit se závislosti na hypnoticích vůbec nemusí být snadné.

Článek

„Lidé často nevědí, že by je neměli užívat nepřetržitě,“ říká prof. MUDr. Karel Šonka, DrSc., vedoucí Centra pro poruchy spánku a bdění ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze.

Zbavit se závislosti na hypnoticích vůbec nemusí být snadné. Bez pomoci specialisty, a někdy i bez pobytu na detoxikačním oddělení psychiatrické kliniky, to postižení většinou nezvládnou.Bývají pak obvykle dost zaskočeni, do jaké šlamastiky se dostali kvůli věci tak zdánlivě nevinné: příliš častému užívání prášků na spaní.

Pokud máte pocit, že do této závislosti sklouzáváte nebo v ní jste, napište na mailovou adresu: pomoc.zavislost@seznam.cz . Čím dřív to uděláte, tím méně se problém vyhrotí. Na této adrese zkušená terapeutka poradí, co by bylo nejlepší ve vašem případě udělat.

Pokud máte pocit, že do této závislosti sklouzáváte nebo v ní jste, napište na mailovou adresu: pomoc.zavislost@seznam.cz . Čím dřív to uděláte, tím méně se problém vyhrotí. Na této adrese zkušená terapeutka poradí, co by bylo nejlepší ve vašem případě udělat.

Pomoc z přírody

Při problémech s usínáním nebo se spánkem bývá proto lepší vyzkoušet nejprve bylinné čaje nebo dražé s rostlinnými extrakty, která se dají koupit v lékárně. U nich závislost nehrozí. Stejně jako nepříjemné vedlejší účinky: bolesti hlavy, otupělost, únava, ospalost apod.

Naopak za nevýhodu lze považovat, že bývají vhodná pouze na lehčí nebo střední problémy se spaním. Neúčinkují totiž tak razantně jako hypnotika. A někteří citliví lidé na ně mohou mít alergickou reakci, což se týká hlavně bylinných čajů.

Naopak za nevýhodu lze považovat, že bývají vhodná pouze na lehčí nebo střední problémy se spaním. Neúčinkují totiž tak razantně jako hypnotika. A někteří citliví lidé na ně mohou mít alergickou reakci, což se týká hlavně bylinných čajů.

Klasikou je kozlík

Preparáty, které se dají volně koupit v lékárně, obsahují obvykle výtažky z kozlíku lékařského, meduňky, chmele otáčivého nebo třezalky. Novinkou z poslední doby je aminokyselina L-theanin, což je látka extrahovaná ze zeleného čaje, která má relaxační účinky.

Kozlíkzasahuje do metabolismu látek odpovědných za navození spánku a usnadňuje usnutí.
Meduňkaho může zlepšit proto, že uvolňuje pocity strachu i mírné úzkosti a působí na stavy nervové vyčerpanosti.
Chmelpomáhá díky svým zklidňujícím a relaxačním účinkem. Odborné studie ukazují, že nejlepší je jeho kombinace s kozlíkem.
Třezalkase často používá pro zmírnění stresu, nervozity, nervového vyčerpání, lehkých depresí, nesoustředěnosti a při neurovegetativních poruchách. Tlumí nadměrné pocení, bolesti hlavy a návaly horka.

Hledat příčiny

„Užívání rostlinných preparátů, stejně jako pilulek, může být užitečnou pomocí, ale nelze ho považovat za trvalé řešení,“ zdůrazňuje profesor Šonka. „Postižený člověk by měl pátrat po příčinách svých potíží, nejlépe společně s lékařem.“ Za ním by měl zajít, pokud jeho problémy trvají zhruba měsíc. Příčin nespavosti může být opravdu hodně.

Než ale zajdeme za lékařem, měli bychom se zamyslet, jestli neděláme chyby, které můžeme sami odstranit:

  • zda máme dost pohybu a nesnažíme se zvládnout víc, než můžeme; neřešíme před spaním věci, které nás rozruší, případně nesportujeme v dost pokročilých hodinách;
  • nelibujeme si večer v těžkých jídlech nebo se v noci nepřejídáme, protože jsme se přes den pořádně najíst nestihli;
  • nepijeme na noc alkohol, který sice může usnadnit usnutí, ale dokáže zhoršit kvalitu spánku, a to i tehdy, když ho pijeme v relativně malých dávkách (2–3 dcl vína);
  • nedíváme se příliš dlouho na televizi a nepijeme večer nápoje, které obsahují kofein: kávu, čaj, kolové nápoje;
  • nemáme v ložnici příliš suchý nebo teplý vzduch (více než 20 °C), nebo nás při spánku neruší hluk, světlo, nepohodlná postel apod.

U starších lidí může komplikovat noční spánek zdřímnutí nebo spaní přes den. Případně, že chodí příliš brzy spát a logicky se i brzy budí. Musí počítat také s tím, že s věkem se spánek mírně zkracuje. Odstranit zmíněné rušivé momenty můžeme ještě předtím, než zajdeme k lékaři.

Usnutí navíc usnadňuje, když ho máme spojené s určitými rituály a uléháme do postele pravidelně.

Pozor na mobily

Přílišné telefonování mobilem může komplikovat usnutí a vyvolat bolesti hlavy. Nepříznivě ovlivňuje fáze spánku, které odborníci považují za důležité pro regeneraci. To je závěr společného výzkumu amerických a švédských vědců. Podle názoru některých jejich kolegů je však nutné ho ověřit dalšími studiemi. Nepříznivě působí na kvalitu spánku také vysedávání do noci u televize a údajně i na internetu.

Nenechte se odbýt

Lékař by se měl zajímat, jestli spánek nenarušují léky a nemoci (například choroby srdce, plic, štítné žlázy, kloubů apod.). Ale také práce na směny, chrápání partnera nebo nepravidelná doba, kdy chodíme spát. Případně psychické napětí, vyvolané problémy a stresy v práci či v soukromí a další potíže. Orientovat se v nich vám pomohou informace na adrese www.nespavost.cz , kde je také internetová poradna. Lékař by rozhodně neměl řešit vaše problémy jen tím, že vám předepíše prášky na spaní, zvlášť když jde o dlouhodobější nebo vleklé potíže.

Reklama

Související témata:

Související články

Když počítání oveček nestačí

Zdravý člověk prospí třetinu svého života. Pro někoho je to šílená ztráta času, pro druhého báječný odpočinek, který jediný zajistí obnovu sil. Pro dalšího...

Chilli vám pomůže k lepšímu spánku

Každému, kdo nemohl usnout po větší porci curry, to přijde jako velké překvapení. Studie ovšem prokázaly, že pálivé jídlo dopomáhá k lepšímu spánku a údajně...

Jak úspěšně bojovat s nespavostí

Problémy se spánkem mívá asi třetina dospělých. U starších lidí je to dokonce víc než polovina. Ovšem k lékařům zajde se svými potížemi zhruba šestina...

Výběr článků

Načítám