Hlavní obsah

Lékaři dnes transplantují srdce, játra, obličej i penis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Transplantace už mnozí z nás berou jako běžnou součást léčby člověka. Mnohdy velmi těžkou, ale snadno představitelnou. Před 40 lety, 3. prosince 1967, v Kapském městě uskutečnil profesor Christian Barnard první transplantaci lidského srdce. Přečtěte si výběr přelomových událostí v transplantacích lidských orgánů.

Článek

1905 - Lidskou rohovku jako první na světě i v Česku úspěšně transplantoval oční chirurg Eduard Zirm v olomoucké Zemské nemocnici. Příjemcem byl domkář Alois Glogar, kterému poleptalo oči vápno, dárcem chlapec, kterému bylo oko vyňato kvůli nádoru.

1954 - Bostonští specialisté Joseph Murray a John Merrill provedli první úspěšnou transplantaci ledviny mezi jednovaječnými dvojčaty, což byla první úspěšná transplantace lidského orgánu. Vůbec první transplantaci ledviny provedl v roce 1936 Rus Sergej Voronov, pacientka po dvou dnech zemřela.

1963 - Americký lékař Thomas Starzl provedl první transplantaci jater; operace skončila smrtí pacienta. Druhý pokus z roku 1967, který provedl také Starzl, byl úspěšný. Pacient žil jeden rok a zemřel na nádorové onemocnění. Úspěšná transplantace části jater živého dárce se povedla na podzim 1989 na klinice v Chicagu. Dvouleté holčičce byla voperována část jaterního laloku její matky. 

Americký chirurg James Hardy provedl první transplantaci plic. Příjemcem byl pacient s rakovinou plic, který však po několika dnech zemřel. 

I když se některý orgán uchytí, pacient ho chce znovu odstranit

1966 - První transplantaci slinivky břišní provedl lékař Richard Lillehei z Minnesotské univerzity v Minneapolis. V roce 1978 byla provedena první transplantace z živého dárce. 

1967 - Jihoafrický kardiochirurg Christian Barnard uskutečnil v Kapském městě první transplantaci srdce. Pacient zemřel 18 dní po operaci na zápal plic. V roce 1982 byla v USA provedena první transplantace umělého srdce typu Jarvik. 

1981 - Lékaři Bruce Reitz a John Wallwork z univerzitní kliniky v Stanfordu provedli první úspěšnou transplantaci srdce a plic najednou. 

1998 - První transplantaci ruky provedl mezinárodní tým lékařů pod vedením Jeana-Michela Dubernarda v Lyonu. Pravou ruku a část předloktí anonymního dárce transplantoval Novozélanďanovi Clintu Hallamovi, který o končetinu přišel v roce 1984 ve vězení. Po úraze mu lékaři ruku přišili zpět, ta však zůstala bez citu a nepohyblivá, a tak se Hallam po pěti letech rozhodl pro její amputaci. V únoru 2001 mu byla amputována i transplantovaná ruka, protože se s ní Hallam prý nemohl "psychicky sžít".

Obličej byl zrekonstruován i se svalstvem a cévami

2003 - První transplantace čelisti provedl Onkologický ústav královny Eleny v Itálii 80letému Salvatoremu Dell'Ovovi, který trpěl rakovinou čelisti. O měsíc později bylo oznámeno, že pacient zemřel. Důvodem byla nákaza v dýchacím ústrojí, která rozvrátila pacientův metabolismus. 

2005 - Francouzští chirurgové ve městě Amiens provedli první a úspěšnou transplantaci části lidského obličeje. Matku dvou dcer, která pochází z Valenciennes na severu Francie, vážně pokousal její pes a znetvořil jí obličej. Osmatřicetileté pacientce byla transplantována kůže, podkožní tkáň a část svalstva tváře s cévami ženy, která byla ve stavu klinické smrti. 

2006 - Čínští chirurgové jako první na světě provedli transplantaci penisu na muži, který o svůj pohlavní orgán přišel při úrazu. Chirurgové pacientovi přišili pohlavní úd muže, který se nacházel ve stavu klinické smrti. I když se operace zdařila a penis byl alespoň částečně funkční, lékaři jej museli pacientovi po dvou týdnech odstranit kvůli jeho psychickým problémům.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám