U dětí se nejčastěji vyskytují alergie na mléko, vajíčka, zejména bílek, mouku, především pšeničnou, oříšky a sojové výrobky. U dospělých převažují alergie na ryby, ořechy, celer, med a mák. V menším množství se i u nich objevují také alergie na mouky, vejce a mléko.

Alergie na potraviny se projevují vyrážkami či zhoršením atopického ekzému, který se projevuje silným svěděním. Nejčastěji se objevuje takzvaný orální atopický syndrom, kdy postiženého pálí jazyk, otečou mu rty a mnohdy má i bolesti v krku. To jsou příznaky, které mohou vést k mylné diagnóze a pacienti pak dostanou antibiotika s tím, že mají angínu.

Méně se už ví, že i křeče v žaludku, pocity na zvracení, průjem a nadýmání mohou být příznakem potravinové alergie. U řady pacientů, které lékaři léčí například na žlučník, se nakonec ukáže, že mají alergii třeba na plísňové sýry, ryby, maso či zeleninu.

Ryby patří mezi velmi časté alergeny

Alergeny v zelenině jsou obecně slabé a vyvolávají jen mírné příznaky. Již pětiminutové vaření nebo dvoutýdenní zamražení často zbavuje alergeny účinnosti. Naproti tomu bílkovina parvalbumin, která je hlavním alergenem ryb, je odolná vůči tepelnému zpracování i vůči trávicím enzymům. Je-li někdo alergický na jednu konkrétní rybu, je padesátiprocentní riziko, že alergickou reakci bude vyvolávat i jiná ryba. Alergii na ryby má v Česku asi 50 000 lidí. Někteří jsou alergičtí na maso, většinou pouze na určitý druh masa, nejčastěji na hovězí. Také tady pomáhá tepelná úprava.

Podle Haindlové se počet pacientů s potravinovou alergií zvyšuje, především se nově objevují alergie na konzervační látky obsažené v džusech a na barviva z limonád. Také nově dovážená burská pomazánka a různé oplatky a sušenky zvyšují počet alergiků na burské oříšky.

Pyloví alergici trpí častěji

Lidé, kteří jsou alergičtí na pyly, trpí dvakrát až třikrát častěji na potravinové alergie než běžná populace.

Nejlepším lékem na potravinovou alergii je dieta. U lehčích alergií lze užívat antihistaminika nové generace, které alergie tlumí bez vedlejších účinků.

Konzumace stravy, na kterou má tělo alergickou reakci, aktivizuje imunitní systém organismu, který proti určité složce potraviny začne vytvářet protilátky. Jde o obranou reakci, kdy tělo produkuje histamin a další chemické látky, které spouští alergické symptomy. V tom se potravinová alergie liší od potravinové intolerance, kdy tělo neumí některé látky v potravě zpracovat.