Hlavní obsah

"Éčka" a jejich účinky najdete na internetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Informace o tzv. "éčkách", která jsou běžnou součástí potravin, mohou získat zájemci na internetu. Odborným garantem nových webových stránek www.bezkonzervantu.cz je Státní zdravotní ústav. Informovala o tom jeho pracovnice Daniela Winklerová.

Článek

Přítomnost přídatných látek označovaných písmenem E a číselným kódem musí být uvedena na obalu potravin. V Česku se jich objevuje zhruba 300, ale laik se mezi nimi těžko orientuje. Přídatné látky například zlepšují vzhled potravin, prodlužují jejich trvanlivost nebo snižují energetickou hodnotu.

Stránky obsahují mimo jiné databázi "éček", informace o jejich využití v potravinářském průmyslu a o účincích na lidský organismus. Součástí stránek je také internetová poradna. 

Konzervanty nejsou zcela bez rizika

Většina éček je zdraví zcela neškodná, většímu množství jiných by se ale lidé měli raději vyhýbat. Například u konzervantu dusičnanu sodného se zájemce dočte, že u citlivých lidí způsobuje závratě, nevolnost a dýchací problémy.

Existuje i riziko, že se dusičnany mohou redukovat na více nebezpečné a karcinogenní dusitany. Některé další konzervanty mohou u astmatiků vyvolat záchvat. 

Mezi přídatné látky patří i guma guar, která se získává ze semen rostliny guma cyamopsis pěstovaných v Indii, Pákistánu a USA. V Evropě se nedávno objevila znečištěná dioxinem.

Ten může vyvolat ve vyšší koncentraci rakovinu a u dětí vývojové vady. České úřady potraviny zasažené touto nebezpečnou látkou stáhly z prodeje. Čelily nicméně kritice, že zareagovaly pozdě.

Reklama

Výběr článků

Načítám