Z nové studie ale vyplývá, že kousek o energetické hodnotě 30 kalorií, tedy ekvivalent 6,8 gramu, dokáže snížit krevní tlak, aniž by ho provázelo zvyšování tělesné hmotnosti či další negativní vedlejší účinky, uvádí doktor Dirk Taubert z německé Univerzitní nemocnice v Kolíně nad Rýnem. 

Tmavá čokoláda obsahuje polyfenoly - skupinu chemických substancí, které mají příznivé zdravotní účinky. Taubert s kolegy studoval 44 dospělých ve věku 56 až 73 let, kteří krom vysokého tlaku neměli jiné zdravotní potíže. 

Účastníci studie byli náhodně rozděleni a jedna polovina dostávala kostičku tmavé čokolády obsahující polyfenoly a druhá kousek bílé čokolády, v níž tyto látky nejsou. Po 18 týdnech skupina "užívající" tmavou čokoládu zaznamenala pokles obou hodnot krevního tlaku beze změny tělesné hmotnosti, výše cholesterolu či krevního cukru.