Brambory jsou nabité vitaminy C a B, dále minerály železem, vápníkem, hořčíkem, manganem a fosforem. Blahodárně působí na střeva, a ta jsou jedním z nejdůležitějších orgánů imunitního systému člověka.

Španělští vědci sledovali skupinu prasat, kterou krmili surovým bramborovým škrobem. Zvířata po čtrnácti týdnech na této dietě měla mnohem zdravější střeva. S tím se také snížil vepřům počet bílých krvinek - leukocytů a lymfocytů v krvi. Ty se v těle objevují ve vyšší koncentraci tehdy, když je organismus napaden nějakými cizorodými organizmy nebo nemocí.

"Všeobecný pokles leukocytů sledovaný vědci napovídá tomu, že strava měla celkově prospěch na zdraví zvířat," tvrdí švédská imunoložka Lena Omanová.

Člověk hodně potravin, které obsahují rezistentní škroby

"Použití surového škrobu v tomto pokusu bylo přizpůsobeno tak, aby simulovalo efekt stravy bohaté na rezistentní škroby," tvrdí autor studie José Francisco Pérez z Universitat Autňnoma de Barcelona.

Člověk nejí syrové brambory, ale jí hodně potravin, které obsahují rezistentní škroby - vařené brambory, luštěniny, obiloviny, zelené banány, těstoviny a cereálie. Zhruba deset procent z celkového škrobu, který člověk pozře, tvoří ten rezistentní. Tento škrob není stráven v tenkém střevě a putuje dále do tlustého střeva, kde kvasí. Podle expertů vyšší příjem těchto škrobů snižuje riziko onemocnění rakovinou tlustého střeva a omezuje také syndrom podrážděných střev (IBS).