Hlavní obsah

Češi prý mají nižší biologickou dispozici k nákaze virem HIV

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Výskyt viru HIV a nemoci AIDS je v České republice nižší než v okolních zemích. Relativně nízký počet nakažených způsobuje menší biologická dispozice Čechů k nákaze virem HIV než u jiných národů. Novinářům to řekl neurolog motolské nemocnice, který je také konzultantem AIDS centra ve Fakultní nemocnici na Bulovce, Rudolf Černý.

Článek

Vysvětlil, že jedním z podstatných faktorů nižšího počtu nakažených je mutace jednoho z receptorů bílkoviny na lymfocytu, do kterého vir proniká. Zmutovaný receptor uchycení viru HIV brání. Zmutovaný receptor má pravděpodobně desetina až pětina Čechů. V germánské a románské populaci je to jen pět procent lidí, uvedl Černý.

Podle Marie Brůčkové ze Státního zdravotního ústavu je v současnosti v České republice registrováno 931 HIV pozitivních českých občanů a cizinců s trvalým pobytem v ČR a AIDS se rozvinul u 210 lidí.

Černý uvedl, že se v ČR meziročně zvyšoval počet infikovaných lidí  zhruba o 60, nyní se zvyšuje přibližně o sto. Infekce se šíří v Česku zejména mezi homosexuální a bisexuální populací. V západní Evropě je infikováno virem HIV asi 700 000 lidí, je to dáno mimo jiné tím, že v porovnání s Českem tam žije více toxikomanů, kteří si drogu aplikují nitrožilně.

Češi se nemoci bojí méně než dřív

Jaroslav Jedlička ze Státního zdravotnického ústavu upozorňuje na nebezpečí toho, že se Češi přestávají bát infekce. Jednoznačně smrtelné onemocnění se změnilo v chronické a už tolik neděsí.

AIDS je především onemocněním imunitního systému s řadou komplikací. Třetina pacientů podle Černého trpí neurologickými potížemi. Nejčastěji jsou postiženy dolní končetiny a centrální nervstvo, které vede k demenci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám