Hlavní obsah

Viroterapie bude možná novou léčbou rakoviny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Ve Velké Británii se zahájí zkoušky léčby rakoviny pomocí viroterapie. Jde o postup, který se zkoumá již několik let a při němž se proti nádorům nasazují viry. Viroterapie má mít podle odborníků proti nyní používané chemoterapii a radioterapii tu výhodu, že viry zabíjejí rakovinové buňky přímo a dokážou zasáhnout, i když se zhoubný nádor navzdory jiným léčebným metodám začne rozšiřovat.

Článek

Při léčbě se mají používat takové viry, jež samy nejsou pro pacienta nebo jeho okolí nebezpečné a množí se jen v nádorových buňkách, které také zabíjejí. Protože se viry v těle množí, mohou lékaři zahájit léčbu jen malou dávkou. Za slibný se považuje oslabený virus spalniček, upravený z vakcíny proti této dětské chorobě.

Tým profesora Leonarda Seymoura bude používat chemicky upravené viry, které mají být v budoucnu schopny cestovat krevním oběhem k nádorům a samy si je najít. Dosud se totiž výzkum zaměřoval hlavně na přímé vstřikování virů do nádoru, což ale není vždy možné. Seymour na tiskové konferenci řekl, že jeho metoda spočívá v tom, že virus má polymerový obal, který zabrání tomu, aby na něj zaútočil imunitní systém pacienta.

Testy budou probíhat několik let, než se prokáže, že je léčba účinná a bezpečná

Předběžné testy na myších ukázaly, že jeho metoda funguje dobře proti nádorům, které byly odolné vůči dosud používaným lékům. Seymour chce použít adenovirus, který obvykle vyvolává příznaky nachlazení a napadá dýchací a zažívací systém, a zmíněný virus spalniček. O jeho vlivu na rakovinová onemocnění se ví už od roku 1971, kdy bylo pozorováno uzdravení pacientů s leukémií poté, co prodělali spalničky. Předpokládá se, že testy budou trvat několik let, než bude možno rozhodnout, zda lék je účinný a zda se bude smět používat v běžné praxi.

Reklama

Související témata:

Související články

Mladí muži podceňují riziko rakoviny varlat

Mladí muži by podle lékařů měli pozorněji sledovat svá varlata. Na rozdíl od rakoviny prostaty totiž mají jen malé povědomí o možnosti rakoviny varlat, která...

Výběr článků

Načítám