Hlavní obsah

Vetchozrakost lze korigovat laserem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Každého člověka staršího 45 let postihuje stárnutí oka neboli vetchozrakost, která se projevuje postupným zhoršováním vidění nablízko a únavou očí. Většinou ji řešíme brýlemi, ale je možná i chirurgická cesta. Čočka, která ztrácí pružnost a tím hůře zaostřuje, se nahradí umělou čočkou. U některých pacientů lze užít nejnovější laserovou metodu.

Článek

Pavel Kuchynka z Očního centra Praha, který je také přednostou oční kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady  v Česku zavádí laserovou metodu, při níž laser na povrchu rohovky pacienta vypálí zóny pro vidění na blízko i na dálku. Pacient může jít do práce již druhý den po zákroku, ale konečný výsledek se projeví až po pěti měsících. Člověk pak při denním světle může číst bez brýlí. Večer na delší čtení je lepší použít slabé brýle. Nejlepší je korigovat obě oči. Kuchynka je zatím v ČR jediný, kdo má oprávnění tento zákrok provádět.

Tato metoda se ve světě používá necelý rok a je vhodná pro lidi, kteří jsou mírně dalekozrací a je jim zhruba 45 až 50 let. Není vhodná pro ty, kteří na dálku brýle nepotřebují. Podle Kuchynky jde vývoj rychle kupředu a toto omezení pravděpodobně do roka přestane platit.

Vetchozrakost je postupná ztráta zaostřování na blízko. Začíná už v 15 letech, ale člověk, který měl doposud zrak v pořádku, ji pociťuje asi od 45 let. Projevuje se nejčastěji tím, že člověk potřebuje nejprve skla s jednou a půl dioptrií na blízko a později ve vyšším věku se třemi a půl dioptriemi.

Reklama

Související témata:

Související články

Trvalá oční čočka měla v Česku premiéru

Oční chirurgové z nemocnice v Sokolově jako první v České republice implantovali tento týden pacientovi přímo do oka takzvanou měkkou čočku. V lidském oku může...

Barevné kontaktní čočky ohrožují zrak

Podle britských úřadů je používání kontaktních čoček bez předpisu lékaře nebezpečné. V mnoha zemích je však lze běžně zakoupit v různých barvách a nosit jako...

Kontaktní čočky jsou u nás velmi oblíbené

V České republice používá v současné době optické kontaktní čočky zhruba 15 procent lidí s vadou zraku. Nikdo však přesné údaje o počtu lidí s čočkami...

Výběr článků

Načítám