Hlavní obsah

Změnit cyklus je snadné a bezproblémové

Právo, Jana Herodková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakmile se na obzoru objeví dovolená, začnou ženy řešit problém, jaký termín si vybrat, aby jim ji nezkazila menstruace. Mnoho z nich, hlavně pokud chtějí jet k moři, se rozhoduje právě podle toho.

Článek

Ženy se ale v tomto směru nemusí nijak omezovat. Menstruaci lze oddálit, nebo na několik měsíců dokonce zcela vynechat. Odborníci argumentují tím, že v dřívějších dobách vypadala situace jinak. Ženy menstruovaly zhruba 40krát za život. Jinak totiž byly těhotné, rodily a dlouho kojily. A samozřejmě vyčerpané stálým těhotenstvím a porody brzo umíraly.

Dnes ale měsíčky absolvuje každá žena asi 500krát v průběhu života. Má méně dětí a zkrátila se i doba kojení. Není ani tak často těhotná, ani tak dlouho nekojí a také období přechodu nastává později, proto menstruačních cyklů stihnou mnohem víc.

Kromě toho hodně žen trpí premenstruačním syndromem, který provázejí fyzické i psychické příznaky. Patří k nim napětí v prsou, otoky končetin, pocity nadýmání či bolestí břicha nebo hlavy. Objevují se i deprese, úzkosti, změny nálad a podráždění.

Nové trendy

"V západní Evropě a v USA je v současné době trendem užívat antikoncepci nepřetržitě - kontinuálně. To znamená, že se užívání tablet nepřerušuje a berou se nepřetržitě po dobu tří nebo šesti měsíců, či dokonce ještě déle. Obavy, že může dojít k narušení přirozeného cyklu tím, že se přejde na nepřetržitý režim, jsou zcela neopodstatněné.

Lékaři tento způsob často doporučují jako léčbu při častých potížích s menstruací nebo jako prevenci chyb při užívání antikoncepce. Je to způsob zcela bezpečný a používají se při něm monofázické pilulky stejně jako náplast. Kromě toho je třeba vědět, že ženy při užívání hormonální antikoncepce stejně neprocházejí přirozeným cyklem menstruace, ale jde o tak zvanou pseudomenstruaci," vysvětluje doc. MUDr. David Cibula, CSc., z Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze.

Postup je jednoduchý

Když potřebujeme vyřešit jen dovolenou, pak stačí u antikoncepce, kde jsou tablety v platíčku (blistru) všechny stejné, pouze vynechat obvyklou sedmidenní pauzu, pokračovat v užívání dalších 21 tablet a teprve pak si udělat 7denní přestávku.

U tablet fázovaných, kde je v blistru více druhů tablet a jsou označeny čísly 1 až 21, je to ale poněkud složitější. Nejvýhodnější je požádat lékaře o předepsání přípravku stejného složení, jaké má několik posledních tablet. Ty využíváme a po sedmidenní pauze se vrátíme opět k přípravku původnímu.

U antikoncepční náplasti je to ještě jednodušší. Po třetí náplasti v cyklu pokračuje žena v lepení dalších náplastí a tak to může udělat až třikrát po sobě, tedy celkem 9 náplastí po sobě, přičemž 9 týdnů nemenstruuje. V následující pauze se opět dostaví menstruační krvácení. Každá žena má možnost volby a pro každou také lze najít to nejlepší řešení. Ta, které situace vyhovuje, se samozřejmě nemusí menstruace vzdávat. Pokud jí ale přináší stres a nepohodlí, může svoji situaci uspokojivě vyřešit. Stačí se jen poradit s gynekologem.

Zapomnětlivost se nevyplácí

"Aby byla hormonální antikoncepční pilulka opravdu spolehlivá, měla by se užívat pravidelně každý den, pokud možno ve stejnou denní dobu. Riziko otěhotnění při opomenutí užití tablety závisí na fázi menstruačního cyklu, ve které k chybě došlo.

Nejrizikovější je první týden. Pokud si v tomto období žena zapomene vzít tabletu a uplyne více než 24 hodin, je nutné používat v následujících sedmi dnech další antikoncepční metodu. Se sníženou spolehlivostí se musí počítat i při intenzivním průjmu nebo při zvracení, které nás postihne do 1,5 hodiny po spolknutí tablety.

Jestliže se chcete zbavit starostí s pravidelným užíváním, můžete se rozhodnout pro některou z metod, které není nutné užívat každý den. Jednou z možností je antikoncepční náplast," uvádí doc. Cibula.

Náplast dodává hormony do těla přes kůži a její účinnost není závislá na zvracení nebo průjmu a není ani ovlivněna některými léky. Navíc se lepí pouze 1x týdně, takže riziko, že si ji zapomeneme vyměnit, je menší než při každodenním užívání pilulky.

S antikoncepcí na cestách
Jak pilulky užívat při cestách letadlem,
když letíme na západ, třeba do New Yorku:
Doma bereme pilulku ve 20.00 a časový posun Česko-New York je 6 hodin, a to je v mezích 12 hodinové rezervy. Pilulku můžeme klidně spolknout ve stejném čase, jako doma.
při letu na východ, například do Sydney:
Když u nás bereme pilulku ve 20.00 večer a časový posun Česko-Sydney je +9 hodin, je to stále v mezích 12 hodinové rezervy, proto užíváme pilulku také ve 20.00 hodin.
lety proti času (round the World):
V tomto případě se doporučuje užívání pilulek striktně podle plánu, tj. každých 24 hodin bez ohledu na dané časové pásmo.
Pozor si musíme dát
na teplotu prostředí:
Hormony, které jsou obsaženy v pilulce, jsou citlivé na teplotu. V horku je uchováváme pokud možno na chladném místě - ve stínu, v ledničce. V žádném případě by pilulky neměly být vystaveny delší dobu přímému slunečnímu záření. Při teplotách vyšších než 50 stupňů Celsia existuje nebezpečí snížení jejich účinnosti.
na léky:
Pokud kromě antikoncepčních tablet musíme užívat ještě další léky, je třeba poradit se nejdříve s gynekologem. To platí také v případě, že si na dovolenou bereme cestovní lékárničku.
na délku pobytu:
Je nezbytné počítat s délkou pobytu v zahraničí a zajistit si dostatečný počet balení antikoncepčních pilulek.
Jestliže máme nějaké nejasnosti v užívání antikoncepce, neodkládáme návštěvu gynekologa a poradíme se s ním o tom, čemu nerozumíme.
Zdroj: OR, Právo

Fámy a pověry:

Některé z nich se tradují i v dnešní době. Žádná z nich ale nemá opodstatnění. Přesto ale některé ženy věří, že:

  • menstruace je nezbytná, protože očišťuje organismus;
  • odplavuje škodliviny z těla;
  • jednou za čas je třeba vynechat na měsíc antikoncepci, aby si organismus odpočinul.

Reklama

Související témata:

Související články

V plodných dnech jsou ženy nejkrásnější

Výsledky vědeckého týmu z pražské Karlovy univerzity ve spolupráci s experty z britského Newcastlu přišli na to, že tváře žen jsou nejkrásnější v plodné fázi...

Výběr článků

Načítám