Hlavní obsah

V plodných dnech jsou ženy nejkrásnější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN/PRAHA

Výsledky vědeckého týmu z pražské Karlovy univerzity ve spolupráci s experty z britského Newcastlu přišli na to, že tváře žen jsou nejkrásnější v plodné fázi menstruačního cyklu. Studie byla zveřejněna v odborném časopise The Royal Society Biology Letters.

Foto: Vratislav Konečný

ilustrační foto

Článek

Britští a čeští vědci porovnávali vždy dvě párové portrétní fotografie celekem 48 žen za Prahy a Newcastlu ve věku od 19 do 33 let. Jeden snímek zachycoval ženu v době ovulace, druhý l luteální fázi, tedy ve třetím týdnu cyklu.

Vědci zároveň požádali 125 žen ve věku od 18 do 33 let a 125 mužů ve věku od 19 do 45 let, aby z obou fotografií vybrali tu přitažlivější.

Poznávací znamení - vlasy a pleť

Více než polovina příslušníků obojího pohlaví upřednostňovala fotografie z plodné fáze. V průměru vyšší přitažlivost žen v plodnější fázi by mohla být "adaptivním mechanismem pro zvýšení relativní hodnoty ženy na trhu partnerů ve fázi cyklu, kdy je pravděpodobnost početí nejvyšší", uvádějí vědci v britském časopise.

Důležitou roli přitom zřejmě hraje barva a stav pokožky, ale podle vědců do hry vstupují i jiné faktory. Podle expertů je pozoruhodné, že ženské posuzovatelky rozpoznaly atraktivitu tváří ve fázi plodnosti častěji než muži.

Méně spolehlivě například ženy rozpoznávaly tváře plodných žen, pokud jim byly prezentovány fotografie se zahalenými vlasy.

Předešlé odborné výzkumy již v minulosti prokázaly, že v době ovulace se ženám mírně zjasní odstín pleti a měkké části těla jako prsa či ušní boltce jsou symetričtější.

Kanadští vědci rovněž nedávno zjistili, že ženy jsou k ostatním dámám kritičtější v nejplodnější fázi cyklu. Jiné studie dále prokázaly, že ženy většinou preferují muže jemné a opatrovnické, zatímco v době plodnosti žádají muže drsnější a dominantnější.

Reklama

Související články

Menstruace ztrácí přirozenost

Průměrná žena prodělá za život nejméně třistapadesát menstruačních cyklů. Vzhledem k tomu, že téměř každou periodu doprovází také ovulace, nabízí se otázka...

Ženy prožívají menstruaci dvěma způsoby

Přestože mnohé ženy menstruaci zatracují, jiné jsou na ni naopak hrdé, její pravidelné opakování považují za příznak tělesného zdraví a vynechání cyklu...

Výběr článků

Načítám