Hlavní obsah

Ženy může mužský pot přitahovat

Novinky, Famous

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LOS ANGELES

Taky si někdy říkáte, jak může vaše kamarádka žít s tím odporně páchnoucím mužem? Je to jednoduché. Nejspíš v jeho potu cítí látku, která v ženském mozku probouzí chuť na sex a citlivé jedince může dokonce vzrušit.

Článek

Látku rozpoznali a izolovali lékaři z University of California v čele s doktorkou Claire Wyartovou. Složka z mužského potu je chemicky androstadienon,který vzniká rozpadem molekuly testosteronu - mužského pohlavního hormonu. Právě androstadienon je pravým feromonem a ve vyšší koncentraci ženy nejen přitahuje, ale také sexuálně vzrušuje.

"Působí hormonální, fyziologické a psychologické změny v ženském těle," tvrdí Claire Wyartová. Mužský feromon by mohl sloužit jako lék pro ženy s hormonálními poruchami a ztrátou chuti na sex.

Čistý androstadienon voní poněkud nejasně jako pižmo. Pokud si k němu žena přivoní, její nálada, sexuální vzrušení a hladina kortizolu se zvýší.

"Pot je složitá směs. Je možné, že mnoho dalších molekul v něm může vyvolat hormonální změny u žen," prohlásila doktorka Wyartová. 

Reklama

Související články

Pocení posiluje imunitní systém

Nikdo nepochybuje, že při horečnatých onemocněních dokáže intenzivní pocení udělat s pacientem doslova zázraky. Jak však zjistil německý profesor Wolfgang...

Pocení je společenský problém nejen v létě

Pocení je přirozený fyziologický děj, pro organismus životně důležitý. Pocení, ale také může způsobovat společenské problémy a to zejména díky nepříjemnému...

Výběr článků

Načítám