Hlavní obsah

Za snížené mužské libido mohou léky, ale i nebezpečný nádor

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud se váš muž dlouhodobě vyhýbá postelovým radovánkám, pak za to obvykle nemůže jen jeho pokročilý věk či vaše nepřitažlivost, ale spíše stres, léky či nějaká nemoc. V nejhorším případě se může jednat i o nádorové onemocnění žlázy s vnitřní sekrecí tzv. hypofýzy.

Foto: Profimedia.cz

Téměř čtyřicet procent mužů má menší potřebu sexu než jejich partnerka.

Článek

Podle posledních průzkumů má téměř čtyřicet procent mužů menší potřebu sexu než jejich partnerka. Ženy tuto skutečnost nesou velmi špatně a mnohdy tento stav přičítají své nedostatečné atraktivitě či nevěře. Pravda bývá přitom někde zcela jinde.

Za nízké mužské libido velmi často mohou léky jako antidepresiva, sedativa, analgetika či léky na vysoký krevní tlak s tzv. beta blokátory a ACE inhibitory. Ale i samotné nemoci jako cukrovka, vysoký krevní tlak či obezita, které významně ovlivňují hladinu mužského hormonu testosteronu.

Zrádný hormon prolaktin

Na vině však může být i vysoká hladina hormonu prolaktinu, která narušuje správnou funkci varlat, tlumí produkci pohlavního hormonu testosteronu a může také narušit tvorbu spermií. Normální hladina prolaktinu je u mužů obvykle nižší než 15 ng/ml. Hodnoty vyšší nazývají lékaři hyperprolaktinémií, a pokud jsou jednou v krvi naměřeny, je důležité dále pátrat po příčině jejich zvýšení.

"Častou příčinou hyperprolaktinémie je totiž u obou pohlaví prolaktinom – nádor hypofýzy. Protože jsou symptomy plynoucí z vysoké hladiny hormonu prolaktinu v krvi u mužů méně nápadné než u žen, stihne prolaktinom obvykle dorůst mnohem větších rozměrů. Může se tak poprvé výrazněji projevit až bolestí hlavy nebo poruchou vidění, která nemusí být vždy vratná, " vysvětlují odborníci ze serveru Prolaktin.cz.

Proto je tak důležité neopomíjet úplně první příznaky, jež mohou značit vysokou hladinu prolaktinu v krvi. Patří sem právě snížené mužské libido, ale i zvětšení a citlivost mužských prsů, potíže s erekcí či ztráta vousů a mužského ochlupení.

Samozřejmě ne každé zvýšení prolaktinu v krvi musí upozorňovat na nějaké onemocnění. Někdy za zvýšení hladiny tohoto hormonu může jen stres, horečky či pohlavní styk. Vždy by ale původní příčina měla být odhalena, aby se případnou léčbou předešlo nádorovému onemocnění, ale i mužské neplodnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám