Hlavní obsah

Hladina testosteronu i libido u mužů kolísá podle prostředí

Pittsburgh

Mužské libido kolísá v závislosti na pohlavních hormonech, především pak v závislosti na hladině aktivního testosteronu v krvi. Ovšem muži z různých oblastí světa nemají tuto hladinu stejnou. Odborníci z Pensylvánie teď navíc prokázali, že hladina testosteronu u mužů může kolísat podle prostředí. Takže po přestěhování může klesnout, nebo naopak vzrůst i libido.

Foto: Profimedia.cz

Mužské libido kolísá v závislosti na pohlavních hormonech, ale také na prostředí.

Článek

Podle doktorky Jane Cauleyové z University of Pittsburgh mají nejvyšší absolutní hladinu testosteronu muži z Hong Kongu a Japonska. Přesto mají de facto nižší hladinu tohoto hormonu než muži z USA či Švédska. Proč? Protože mají sice o 16 procent více pohlavního hormonu, ale jejich krev také obsahuje mnohem více látek blokujících testosteron. V aktivní formě tohoto hormonu mají tak muži z USA a Evropy více.

Cauleyová ale navíc dokázala, že po přestěhování se hladina testosteronu u mužů mění. Lépe řečeno, Japonci žijící v USA mají hladinu podobnou té rodilým obyvatelům USA, zatímco Američané v Japonsku či Hong Kongu ji mají nižší jako rodilí obyvatelé těchto oblastí světa.

Při stěhování se může u mužů mnohé změnit

„Hladinu testosteronu tak zřejmě ovlivňuje prostředí a strava. Po přestěhování tak muži mohou zaznamenat pokles hladiny hormonu a také libida,“ tvrdí Cauleyová.

Hladina jiného pohlavního hormonu – pro ženy typického estradiolu – je ale závislá na genech, nikoli na prostředí. Muži ho mají v těle také, ale v menším množství než ženy. Muži afrického původu mají tohoto hormonu o 10 až 16 procent více než ostatní rasy bez ohledu na to, kde žijí. Nejméně ho mají naopak Japonci, opět bez ohledu na to, kde žijí.

Reklama

Související témata:

Související články

Marihuana prý ničí sexuální výkonnost

Marihuana je vrahem sexuální výkonnosti. Píší to autoři nové studie v odborném časopise Sexual Medicine s tím, že látky obsažené v konopí působí zhoubně...

Mužská menopauza neexistuje, varují vědci

Britský odborný časopis Drugs and Therapeutics Bulletin otiskl nový vědecký článek o mužské menopauze, v němž autoři varují před užíváním konceptu menopauzy...

Výběr článků

Načítám