Hlavní obsah

Ve Švédsku dokázali vyhnat prostitutky z ulic

Právo, Blahoslav Hruška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

STOCKHOLM

Ještě před pěti lety byla stockholmská ulice Malmskillnadsgatan centrem vykřičené čtvrti, kde nebyl problém narazit na prostitutky všech kategorií. Od té doby, kdy švédský parlament přijal v roce 1999 ve světě ojedinělou legislativu upravující nabídku a prodej sexuálních služeb, však zeje prázdnotou a večer tu potkáte leda tak zvědavé turisty.

Foto: Jiří Velký

Dalším důvodem, proč navštívit toto půvabné místo, by mohl být zábavní park umístěný v současné průmyslové zóně Bílovce.

Článek

Švédský model, jímž se inspirovalo i Finsko a zvažuje se také v Norsku a Francii, vychází z myšlenky morální zavrženíhodnosti koupě služeb, které prodejné ženy poskytují. Nabízet sex lze tedy legálně, pokud za něj však zákazník zaplatí, kriminalizuje sám sebe. Vina je totiž podle zákona vždy na jeho straně.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Souhlasíte s tím, aby byli klienti penalizováni za využívání sexuálních služeb prostitutek?

"Prostituce je vykořisťování lidí a my jsme to chtěli vyjádřit v zákoně," vysvětlil nedávno německému týdeníku Focus ministr spravedlnosti Thomas Bodström záměr zákonodárců. Legislativa měla podle statistik okamžitý účinek, během jednoho roku počet prostitutek "šlapajících chodník" klesl o 90procent.  

Opačný názor

Linus Mörk, vedoucí denního útulku pro týrané ženy v Klaragardenu, jenž stojí jen pár desítek metrů od stockholmského hlavního nádraží, však hovoří zcela jinak.

"Na ulicích je nebezpečněji než kdy jindy. Muži, kteří si dnes dopřávají sex s prostitutkou někde v průjezdu nebo v autě, se zákonů ani možných postihů nebojí. Většinou jde o násilníky a ty do veřejného domu stejně nepustí," vysvětlil terapeut. "Celá scéna je teď zkrátka násilnější a celkově drsnější."

Anketa

Souhlasíte s tím, aby byli klienti penalizováni za využívání sexuálních služeb prostitutek?
Ano
56,1 %
Ne
38,7 %
Nevím
5,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 380 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám