Hlavní obsah

V zimním období je make-up nezbytný

Právo, Vlasta Libotovská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nízké teploty působí negativně ina tu nejodolnější pleť. Ke ztrátě zdravého vzhledu a k větší tvorbě vrásek dochází sice už od října, ale nejvyšší intezity dosáhne v období od prosince do února. Proto je důležité vyhýbat se náhlým změnám teploty, silně kořeněným jídlům, kouření a alkoholu.

Foto: Ivana Kvasnicová
Článek

To vše totiž přispívá k tomu, že se malé kapiláry snadno roztahují i smršťují, a to pokožce nijak neprospěje. Je třeba také myslet na to, že pleť v zimě trpí větší dehydratací než v létě. I jemná a citlivá pleť má problémy. Zapomeňme na mýtus, který označuje noční krémy za příliš mastné, ucpávající póry a v podstatě nevyhovující. Ty nejnovější vypadají zcela jinak. Jejich cílem je pouze dostatečně vyživit suchou pleť.

Jednou za čtrnáct dní si dopřejeme masáž

V zimě doporučuji nechat si udělat jednou za 14 dní odbornou kosmetickou masáž, která prohřeje prochlazené buňky obličeje. Pod denní krém se osvědčilo aplikovat emulzi nebo ampuli, která aktivuje krevní mikrooběh. Ráno použijeme ochranné tyčinky nebo lesk na rty, večer mažeme rty medem.

Nikdy v zimě nejdeme ven bez make-upu! Prevencí proti ochablé a příliš jemné pleti je dostatek vitamínů A, E, C a minerálů. Doporučuji vitamín C ve formě ampulí. Po dobu čtrnácti dní ji aplikujeme ráno pod krém. Jednou až dvakrát týdně večer můžeme použít náplasti pod oči s vitamínem C, kolagenem a pomerančem. Jejich účinek ocení hlavně ženy, které mají potíže s váčky pod očima a hnědými skvrnami.

Pleťovou vodu si připravíme doma

Každý večer odlíčíme pokožku pleťovým mlékem s výtažky z ovsa a heřmánku, dočistíme pleťovou vodou a naneseme pleťovou vodu, kterou si připravíme ze sušených bylin: 1 lžička kořene ibišku, 1 lžička lipového květu. Směs zalijeme 200 ml vody a vaříme mírným varem 7 minut. Odvar necháme chvíli odstát, přecedíme do čisté, skleněné lahvičky, přidáme 1 lžičku medu a uložíme v chladničce.

Po nanesení pleťové vody aplikujeme výživný krém. Pokožce musíme poskytnout dostatečnou ochranu. Když venku mrzne, musíme si pleť mýt alespoň hodinu předtím, než vyjdeme ven. Potom vklepeme dostatečné množství ochranného krému bohatého na tuk, např. krém z obilných klíčků nebo s včelí mateří kašičkou, protože izoluje kůži od chladu jako hřejivý plášť.

V zimě je nutné používat denně make-up, který kůži před vlivem chladu dodatečně chrání, nebo se trochu přepudrovat. Záleží jen na tom, co komu vyhovuje.

Kosmetička však postupuje standardně, nanese krém, jemně ho vklepe a potom houbičkou nanese požadovaný odstín make-upu nebo krémpudru a potom už pleť jen lehce přepudruje.

Oleje na obličej

Jsou ideální pro každou pleť a účinkují i v mrazu. Velice dobře se vstřebávají a nezanechávají pokožku mastnou. Mohou být i v kombinaci, buď na pleť se žilkami (venio olej) nebo na suchou či normální pleť - olej karotenový s aloe vera, růžový a santalový.

Po jejich aplikaci dochází k přímému ovlivnění pružnosti podkožního vaziva a jsou vhodné i na noční ošetření pleti.

Pleťová maska

V zimě se jako hlavní složky masky používají norkový olej, obilné klíčky, včelí mateří kašička, kolagen a vitamín C, alantoin, oves a aminokyseliny.

Pro pleť je ideální nanést ji 1-2x týdně na 20 minut. Doporučují se také pleťové masky krémové, bohaté na minerály, vitamíny. Masky umožňují obnovit tkáň pokožky a zjemňují vrásky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám