Hlavní obsah

V reakci na rozchod se většina lidí vrhá do cizí náruče

Novinky, ema

Rozchod je velmi nepříjemná a častokrát velmi psychicky náročná životní situace a každý se s ní musí vyrovnat po svém. Jenomže spousta lidí, převážně těch, kteří dostali od partnera „kopačky”, si během prvního měsíce vyhledají jiného sexuálního partnera.

Foto: Profimedia.cz

Pokud se nezeptáme sami sebe, proč k rozchodu došlo, ztrácíme šanci se z něj poučit.

Článek

Nový milostný vztah berou jako pomstu svému expartnerovi, ale také doufají, že intimním sblížením se lépe a rychleji zbaví myšlenek na bývalého milence.

Průzkum provedený univerzitou v Missouri ukázal, že osmapadesát procent lidí se zlomeným srdcem přiznalo, že měli sex s jiným člověkem už během prvního měsíce od rozchodu. Všech 170 dotázaných byli studenti, kteří se v poslední době s někým rozešli. Ti byli požádáni, aby si vytvořili „porozchodový” on-line deník, do kterého zaznamenávali své pocity, ale i sexuální aktivitu.

Milování jako záplata na city

Jenomže to vědcům nestačilo, a tak pátrali a zjišťovali dál. Především je zajímalo, jestli je sex dobrým nástrojem na to, jak se vyrovnat s citovou a emotivní ztrátou. Chtěli také zjistit rozdíly mezi těmi, kteří ukončili vztah z vlastní vůle, a těmi, se kterými se partner rozešel.

Nepříliš překvapivé byly výsledky. Ti, kteří ze vztahu neodešli dobrovolně, byli daleko více vystresovaní a naštvaní a jako prostředek, jak zapomenout na bývalého partnera, využívali sex s jiným člověkem, který vnímali především jako odplatu. Třetina těchto lidí se intimním sblížením snažila psychicky „přenést” přes emoční ztrátu.

„Bohužel jsou tito lidé daleko více náchylní k promiskuitě a neuvědomují si závažná zdravotní rizika, která plynou z nezávazného sexu,” upozorňuje na výsledky výzkumu Lynne Cooperová.

„Vždy jsem se velmi zajímala o to, jak se lidé vyrovnávají se ztrátami ve svém životě,” uvedla Cooperová a dodala, že se zajímá hlavně o prostředky, kterými se lidé utěšují, až se nakonec postupně dopracují ke spokojenosti a duševní pohodě.

Sex jako způsob odreagování expertka schvaluje

Vztahová expertka Kazia Nobleová řekla MailuOnline, že tento způsob odreagování, může být pro člověka, který rozchod inicioval, přínosný. „Pokud je někdo ve vztahu delší dobu, tak nezávazný divoký sex může být sice vítaným dobrodružstvím, ovšem po aktu si spousta lidí uvědomí, že jim to láskyplné spojení s expartnerem chybí víc, než si mysleli.”

Psychoterapeutka Hilda Burkeová vidí největší problém v porozchodovém chování jedinců. „Pokud se neohlížíme na svoje chování a nezeptáme se sami sebe, co se stalo, že nás druhý opustil, ztrácíme šanci se z rozchodu poučit.” Lidé se snaží se na rozchod zapomenout a odreagovat se jinými věcmi, ale zapomínají se sami sebe zeptat nejen na to, proč se to stalo, ale zrekapitulovat i pozitiva, tedy co ve vztahu fungovalo.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

„To je důvod, proč si spousta z nás stěžuje na to, že se stále zamilováváme do stejných partnerů a žijeme ve velmi podobných milostných vztazích, jako byly naše minulé,” vysvětluje důležitost sebereflexe Burkeová.

Reklama

Související témata:

Související články

První pondělí v novém roce je dnem rozvodů

Nastalo první pondělí v novém roce. A rozvodoví právníci mají právě v tento den tak velký nával klientů, jaký nezažívají v žádný jiný den během celého roku....

Výběr článků

Načítám