Hlavní obsah

Tři výhody každodenní masturbace pro zdraví a duševní pohodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve společnosti se o masturbaci zarputile mlčí. To má za následek, že někteří lidé při ní bojují s pocitem viny nebo studu. Přitom podle sexuální pedagožky Cindy Luquinové není na masturbaci nic špatného. Naopak, jde o sexuální aktivitu, která má na lidské zdraví mnoho pozitivních dopadů.

Foto: Profimedia.cz

Masturbace má na lidské zdraví mnoho pozitivních dopadů.

Článek

Zřejmě všichni se shodneme na tom, že masturbace patří k celospolečenským tabu. Někde se o masturbaci nemluví kvůli náboženské výchově, jinde je vnímána jako něco „nevhodného“.

„Opravdu dlouhou dobu jsem se styděla za masturbaci, tedy za vlastní potěšení. Čím jsem ale byla starší, tím více jsem si uvědomovala, že masturbace má ohromný vliv na moji spokojenost, výkon v práci i mezilidské vztahy,“ říká sexuální pedagožka Cindy Luquinová.

Ruku v ruce s masturbací přichází také kýžený orgasmus, který s sebou rovněž přináší mnoho benefitů.

Lékařka Kristen Marková a vztahová koučka Shula Melamedová proto doporučují, abychom masturbaci začlenily do své každodenní rutiny. A to obzvláště v případě, že masturbace je zakončena orgasmem.

Je normální, že váš partner masturbuje

Vztahy a sex

I když nebylo provedeno dostatečné množství výzkumů, které by analyzovaly výhody každodenního orgasmu, podle lékařky Markové bezesporu existují alespoň tři výhody pravidelného orgasmu.

1. Zmírnění stresu

Cítíte, že máte starostí až nad hlavu? Nedokážete se soustředit v práci? Jste roztěkaná? Pokud jste alespoň na jednu otázku odpověděla „ano“, pak pravděpodobně bojujete se stresem všedních dnů. A právě v takovou chvíli vám může pomoci masturbace, respektive orgasmus, díky kterému se v těle uvolňují hormony jménem oxytocin a dopamin.

„Právě tyto hormony vcelku statečně bojují se stresem,“ říká lékařka Marková a dodává, že začlenění masturbace do vaší každodenní rutiny je přínosem, ze kterého můžete po zbytek dne čerpat.

Vztahová koučka Shula Melamedová dodává, že zapomenout bychom neměly ani na endorfiny, které se taktéž uvolňují během orgasmu. „Pro naše tělo mohou být endorfiny opravdu dobré, neboť snižují bolest,“ říká pro Well and Good.

Pět tipů na to, jak si užít ještě lepší sólo sex

Vztahy a sex

2. Zvýšení sexuální touhy

V sexu funguje jednoduchá rovnice: čím více sexu máme, tím více po něm toužíme. To potvrzuje také lékařka Cindy Luquinová, která poukazuje na data ze svého výzkumu.

„U párů, které si v našem výzkumu první den dopřály sex, byla prokázáno, že následující den opět toužily po milování,“ říká lékařka. Vše je dáno skutečností, že potěšení a orgasmy mají kumulativní účinek.

„Naše zkušenost s orgasmem, a především to příjemné uvolnění, které cítíme, pravděpodobně vzbuzuje další pocity euforie a další touhu po tomto pocitu,“ dodává Marková.

Pokud tedy patříte k lidem, kteří neoplývají sexuální touhou, zkuste sexuální vzrušení povzbudit právě pravidelnou masturbací.

Proč se nebát společné masturbace s partnerem

Vztahy a sex

3. Trénink všímavosti

V posledních letech se hojně hovoří o pojmu mindfulness, tedy všímavost. A právě každodenní masturbace vede k prohloubení zmiňované všímavosti, neboť nám poskytuje příležitost žít „teď a tady“, a zároveň být v souladu s naším tělem.

„Ať už jste s partnerem, pomáháte si sexuální hračkou nebo používáte ruku, zkuste přemýšlet o svém orgasmu jako o způsobu komunikace se svým tělem. Rázem zjistíte, že se více věnujete svým pocitům než snaze o lepší výkon,“ radí vztahová koučka Melamedová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám