Hlavní obsah

Teflon může představovat zdravotní riziko

DPA, ČTK, Václav Pergl, Alexandr Petrželka

Ochránci životního prostředí v USA žádají, aby bylo nádobí s teflonovou úpravou viditelně označeno textem, který upozorňuje na zdravotní riziko tohoto materiálu. Při zahřátí na teplotu 370 stupňů Celsia se z něj totiž uvolňují až dvě karcinogenní látky.

Foto: Aleš Plevka

Přítomní policisté si připravují spuštění prezentace

Článek

Výrobce teflonu, americká firma DuPont, podle včerejší informace americké Pracovní skupiny pro životní prostředí (EWG) už v roce 1981 zjistila, že u sedmi zaměstnankyň firmy se při rutinní kontrole vyskytla v krvi chemikálie C8, způsobujících potraty u krys. Několik dětí zaměstnankyň se pak narodilo s defekty očí.

DuPont údajně rovněž zjistil, že toxické látky uvolňované z teflonového povrchu už při teplotě 240 stupňů Celsia jsou smrtelné pro ptáky. "Jestliže výpary z teflonu zabíjejí ptáky, co dělají s člověkem?" táže se zástupkyně ředitele EWG Jane Houlihanová. "Nevíme o škodlivém vlivu kouře z polymerů. Kdybychom o něm věděli, informovali bychom o tom," sdělil mluvčí firmy DuPont Cliff Web.

Teploty nad 260 stupňů jsou rizikové

Vedení firmy ale již dříve připustilo, že vaření na teflonu při teplotách nad 260 stupňů může mít pro lidi škodlivé důsledky, ale zároveň tvrdí, že je při vaření je tato teplota přesahována jen výjimečně. Podle EWD je to však běžné. Ochránci připomínají, že chybí vědecké studie o dlouhodobém vlivu látek vylučovaných teflonovým nádobím.

Zatím je známo, že povrchy slibující přípravu pokrmů bez připálení u člověka vyvolávají symptomy chřipky - horečku a zadýchanost. Americký úřad pro životní prostředí, EPA, minulý měsíc z podnětu EWG zahájil testy k ověření bezpečnosti perfluoroktanu C8.

"O zprávě, v níž se hovoří o tom, že teflonové nádobí je rizikové pro zdraví a že má dokonce uvolňovat karcinogenní látky, nic nevím a žádnou takovou studii jsem nečetl. Nicméně nechám vše odborně prověřit," řekl Právu Michael Vít, hlavní hygienik republiky. Podle něj v ČR jsou schválené materiály, které se smějí používat při výrobě nádobí. "Mezi nimi je i definice teflonové úpravy. Na ní se zatím nic nemění," řekl Vít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám