Hlavní obsah

Šťastní zahradníci aneb Když práce dává pocit smysluplnosti a důležitosti

Jarní zahradnické orgie už jsou v plném proudu. Přitom před příchodem pandemie koronaviru zájem o zahradničení v Česku spíš klesal. Poslední rok ale situaci změnil a prodeje zahrádkářských potřeb opět rostou. A jak staří i noví zahrádkáři vědí, tento koníček neslouží zdaleka jen k ukrácení dlouhé chvíle – prospívá totiž nejen tělu, ale velice také duši.

Foto: Profimedia.cz

Zahrada může být místem, kde se učíme žít okamžikem.

Článek

„Celosvětově se zahradničení řadí k nejpopulárnějším koníčkům vůbec a samozřejmě to není jen kvůli tomu, že odmění i naši psychiku. Nicméně naše psychika je odměněna od prvního okamžiku, kdy s tímto koníčkem začneme,“ uvádí psycholog Marty Nemko.

Podle britské studie z roku 2013 se se svým životem cítí spokojeno osmdesát procent zahradníků, a to v porovnání se šedesáti sedmi procenty běžné populace. Přitom ti, kteří zahradničí šest hodin týdně a více, jsou na tom ještě lépe.

Devadesát tři procent dotazovaných také uvedlo, že jim jejich koníček zlepšuje náladu. A jejich pocity potvrzují i četné vědecké studie.

Radost z dobrého bytí

„Pravdou je, že hodiny strávené na zahradě mohou být únavné. Můžeme do ní ovšem investovat přebytečnou energii, takže se nám lépe spí a tím pádem jsme lépe zregenerovaní,“ tvrdí autorka Sarah Raynerová s tím, že během této fyzické aktivity se nám v krvi zvyšuje hladina tzv. hormonů štěstí, serotoninu a dopaminu.

Nemáte čas na koníčky? Najděte si ho, lepší lék neexistuje

Styl

„Můj otec vždycky zahradničil, ale více jsem jeho koníčku porozuměla, až když jsem procházela dlouhodobou nemocí. I když jsem se necítila dobře ani fyzicky, ani psychicky, k záhonkům mě něco přitahovalo,“ popisuje Raynerová s tím, že jí činnost velmi pomohla při fyzické i duševní rekonvalescenci.

„Zahradničení může zajistit zdravé ovoce a zeleninu, příležitost k fyzické aktivitě a podpořit emocionální stav dobrého bytí,“ upřesňuje profesorka Anu Ramaswamiová.

O estetických zážitcích a radosti z vykonaného díla ani nemluvě. A ještě jeden psychický benefit je třeba zmínit – zejména lidé, kteří pracují duševně nebo jsou součástí nějakého složitého pracovního procesu, v němž hned nevidí reálné výsledky své činnosti, si prací na zahradě mohou dopřát euforii z toho, že při řadě úkonů, jako je třeba sekání trávy, plení apod., výsledek, který se výrazně liší od původního stavu, vidí okamžitě.

To přináší nejen radost, ale dává nám to pocit smysluplnosti a důležitosti našeho konání.

Pozor při práci na zahrádce, hrozí přetížení ruky a zápěstí

Zdraví

Všechny ty hodiny kopání, zvedání, prořezávání, plení, zalévání, sázení, přesazování a přenášení nám také pomohou spálit nějaké ty kalorie a posílit svaly.

Zvyšují i naši psychickou odolnost a výkon, pomáhají našemu osobnímu rozvoji. Zlepšují například koncentraci.

Budete se lépe soustředit

V Japonsku stále sílí trend, jehož název by se dal přeložit jako lesní koupele. V podstatě jde o pobyt v přírodním prostředí, ať už jde o procházky v lese, parku, nebo o pobyt na zahradě.

Lidé se tak nějak přirozeně odpojí od věcí, které v našich běžných hektických životech odvádějí pozornost od přítomného okamžiku. Přirozeně se začnou více soustředit na to, co je tady a teď.

Jestli jste někdy pleli záhonky, víte, že potřebujete celkové soustředění na to, abyste plevel identifikovali a nevytrhli rostliny, které pěstujete. Zvlášť na jaře, kdy jsou nové sazenice ještě malé a je potřeba hledět na malé detaily a rozdíly mezi lístečky nebo v síle stonku. Tím si zlepšíte schopnost koncentrace.

Šťastná špína na rukou

Další důležitou součástí zahradničení je hrabání se v hlíně. I to může zvýšit váš pocit pohody a dobrého bytí.

Mykobakterie nacházející se v půdě totiž podle vědců mohou zlepšovat výkonnost mozku a přispívat k lepší náladě. Prokázali totiž, že konkrétně Mykobakterie vaccea, která se v půdě nachází, zvyšuje hladinu serotoninu v těle.

Plevele je nejpraktičtější zbavit se v době, kdy teprve začíná růst

Zahrada

Jaká pozitiva nám přináší?

Psycholog Seth J. Gillian, který se zabývá hlavně mindfulness, schopností opravdové všímavosti či plného vědomí, zahrádkaření vřele doporučuje. Vidí v něm mnoho příležitostí pro rozvoj osobnosti:

  • Naučíte se více přijímat věci a události tak, jak jsou. Naše trápení často vychází ze snahy kontrolovat věci, které kontrolovat nemůžeme. Čím více dokážeme chápat naše limity a náš omezený vliv na okolí, tím více jsme sami se sebou v míru. Samozřejmě to neznamená nechat vše být jen tak a o nic se nesnažit. Ve výsledku se naučíme pracovat na tom, na čem můžeme. A tak, aby byla naše činnost užitečná. Vše ostatní necháváme plynout. Při zahradničení jde přece o to, abychom co nejlépe připravili půdu – obrazně i doslova –, a pak necháme přírodu, aby udělala své.
  • Zbavíte se nereálné touhy po perfekcionismu. Nálety škodlivého hmyzu, hlodavci, nepříznivé počasí tu budou bez ohledu na to, jak se zahradě věnujete. Zahradníci se s tím nakonec prostě musejí smířit. Tento postoj se dá pak přenést i do života. Pokud se snažíte, aby ve vašem životě bylo všechno dokonalé, patrně se dostanete k poměrně hluboké frustraci a možná si i zkomplikujete život. Kvůli snaze o bezchybnost můžete prošvihnout důležité uzávěrky, přijít o zajímavé příležitosti a zkomplikujete si vztahy. Perfekcionismus nás může dovést také k mentalitě typu: Proč se mám vůbec snažit a stresovat, když to stejně nebude dokonalé? Takže ve výsledku neuděláme nic.
  • Budete žít v přítomnosti. Zahrada může být místem, kde se učíme žít okamžikem. Obvykle na ní bývá spousta krásných rostlin, ke kterým máme vztah, takže je velice snadné rozhlédnout se po ní a užívat si, jak v daném okamžiku vypadá.
  • Navážete spojení se světem. Zahradničit znamená mít vztah s půdou, kterou opečováváte. Zahradník si je mnohem více vědom přírodních živlů a cyklů. První a poslední mrazíky, kolik během roku napršelo… Zahradničení je také přímo spojené s ročními obdobími. Ale také se zodpovědností ke svému okolí a tím i světu kolem nás.
  • Dopřeje vám fyzickou aktivitu na čerstvém vzduchu. Správným pohybem se člověku zlepší nálada, úzkosti ustupují. Taky si zacvičíte.
  • Usnadňuje navazování vztahů. Tento koníček spojuje všechny lidi, kteří ho mají rádi. Každý zahradník ví, že se o jeho počinech dá mluvit hodiny.

Co o vás zahrada říká?

Podle koučky Lenky Novákové zahradničení nejen zlepšuje naši schopnost vztahy navazovat, ale také je tvořit kvalitně.

„Zahrada prý učí odpovědnosti ke druhým. Po třiceti letech vzájemného hledání jsem se přesvědčila i já, že mezi člověkem a jeho zahradou platí podobná pravidla jako mezi člověkem a člověkem,“ myslí si koučka.

„Doplnila bych, že zahrada je ideálním učitelem odpovědnosti k sobě samé. V péči o zahradu a v péči o svoji duši nalézám mnoho společného,“ myslí si koučka s tím, že zahrady často vypadají podle člověka, kterému patří.

Vytvořte si na zahradě vlastní oázu klidu

Zahrada

„V přírodní zahradě jsou stopy lidských rukou jen těžko rozpoznatelné. Je, jaká je – zarostlá, chaotická, na jaře svěže zelená, v létě louka plná květů, ale i kopřiv a pichlavých bodláků. A jestli je užitečná? Užitečná pro koho? Její stálí obyvatelé jsou spokojeni, a když nejsou, odejdou a přijdou jiní,“ zamýšlí se koučka.

„Zahrada užitková má zase pevný řád. Člověk odstraňuje vše nežádoucí, aby zvýšil výnosy žádoucích plodin, ze kterých obyvatelé zahrady mnoho nemají. Trochu to připomíná pracovní nasazení – pěstují se užitečné vlastnosti, disciplína, pracovitost, loajalita a poslušnost,“ uzavírá.

Jak na to?

Učitel bio zahradničení Joe Lampl sestavil pár bodů pro lidi, kteří by rádi začali s péčí o rostliny, ať už na zahradě, nebo na balkonech či terasách, ale trochu se bojí:

  • Prostě začněte. I když třeba úplně nevíte, co a jak se má dělat. Jednoduše něco zasaďte. V nejhorším rostlinu nevypěstujete, ale i tak se naučíte něco nového, a to vždycky stojí za cenu sazenice.
  • Začněte pomalu a mírně. Na začátku je snadné podlehnout přílišnému entuziasmu. Když si toho naplánujete a nakoupíte příliš, nebudete stíhat. A místo uspokojivého zážitku budete mít spíš pocit, že vám všechno padá na hlavu.
  • Soustřeďte se na dobrou půdu. Úspěšné zahradničení začíná u země.
  • Pěstujte, co máte rádi. Ať už užitková, nebo okrasná zahrada, pěstujte to, co byste chtěli jíst nebo na co se chcete dívat. A nezapomeňte k tomu zasadit něco, co nepotřebuje příliš péče a roste rychle. Salát, ředkvičky nebo letničky opravdu potěší.
  • Zjistěte, co vaše rostliny potřebují. Podívejte se, jaké máte na zahradě podmínky, a najděte sazenice a rostliny, kterým tyto podmínky vyhovují. Přímé slunce, polostín, prodyšná, nebo jílovitá půda – rostliny se vám odmění svou krásou.
  • Věnujte svým rostlinám pozornost. Pokud je to možné, choďte se na zahradu podívat každý den. Můžete tak reagovat okamžitě, jakmile přijdou problémy. Nehledě na to, že trávení času na zahradě má v podstatě jen samé plusy.

Reklama

Související články

Když člověk onemocní z nudy v práci

Co je syndrom vyhoření, je už všeobecně známo. Náročné pracovní prostředí, nesplnitelné množství úkolů a tlak na výkon mohou vést k těžkým poruchám psychiky...

Výběr článků

Načítám