Hlavní obsah

Špatná erekce je příznak onemocnění

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V České republice trpí poruchou erekce, tedy ztopořením údu, která způsobuje poruchy se sexem, přibližně milión mužů. Jen deset procent z nich se léčí. A nejde jen o ty po padesátce. Potíže mají i daleko mladší muži, kterým mnohdy není ani pětatřicet let. Za problémy s milováním se často stydí a pod nejrůznějšími záminkami se styku s partnerkou vyhýbají.

Foto: Kateřina Horčíková

Hamburg

Článek

"Snad si ani neuvědomují, že sexuální zdraví je neoddělitelnou součástí celkového zdraví člověka. Neřešené problémy se pouze hromadí a chovat se v tomto případě jako pštros se nevyplácí," říká doktor Karel Kočí z pražské Andromedy.

Porucha erekce stále zůstává tabu, i když může mít dalekosáhlé nejen zdravotní, ale i psychické důsledky. Odhaduje se, že ve světě má problém s erekcí až 152 miliónů mužů a toto číslo neustále roste. Za dvacet let poruchou erekce má trpět až 325 miliónů mužů. V ČR je to už dnes jeden milión mužů ve věku od 35 do 65 let, což je asi polovina mužů v této věkové kategorii. Vzhledem k rychlosti životního stylu i toto číslo půjde nahoru.

"Je smutné, že jen méně než deset procent z postižených mužů vyhledá lékaře. Přitom porucha erekce vede ke ztrátě sebedůvěry, partnerským konfliktům, depresím, sebevraždám, alkoholismu a v mladším věku i k neschopnosti založit rodinu," říká doktor Kočí.

I lékaři mají zábrany

Porucha erekce může signalizovat velmi závažná onemocnění, zejména cév, ale i cukrovku a nádor prostaty. "Včasné odhalení těchto dosud skrytých onemocnění dává velkou šanci na jejich úspěšnou léčbu, na uzdravení," říká doktor Kočí.

Zároveň vysvětluje, že porucha erekce není pouze běžnou součástí stárnutí. "Vím o mužích, kteří i v osmdesátce jsou sexuálně nesmírně čilí a užívají si slasti života," říká Kočí. Její výskyt se sice s rostoucím věkem muže zvyšuje, protože narůstá i počet rizikových faktorů pro vznik poruchy erekce, například obezita, zvýšená hladina cholesterolu apod., ale samotné stárnutí není hlavní příčinou této poruchy.

Někdy netkví problém jen v pacientech, ale mnohdy se na něm podepíší i lékaři. Vždyť jen dvacet procent z nich se mužů po padesátce při preventivní prohlídce zeptá na sex. A muži sami se ostýchají s lékařem o tom hovořit. "Překonat oboustrannou bariéru je zdánlivě jednoduché, ale současně hodně těžké. Přitom by pro začátek stačilo vzájemně komunikovat," říká Kočí. Až tři čtvrtiny mužů ve věku 40 až 65 let by přitom přivítalo aktivní přístup ze strany lékaře v otázkách sexuálního zdraví.

Jednoduchá léčba

Dnes už je řada možností, jak poruchu erekce léčit. Kromě injekční a chirurgické léčby, případně i psychologického poradenství, jsou k dispozici také tablety. "Jsou výhradně na lékařský předpis. K dosažení erekce je nutné sexuální vzrušení. Po milování erekce odezní," vysvětluje doktor Kočí.

Mezi tabletami (jsou tři druhy) je rozdíl v délce účinku. Každá poskytuje jiný časový prostor -od několika málo hodin až po 24 hodin - během nichž při sexuálním dráždění erekce nastane. Jejich účinnost přitom není ovlivněna potravou, ba ani alkoholem. Samozřejmě alkoholu ale nesmí být mnoho. Lékař musí vzít v úvahu zdravotní stav pacienta, zda mu záleží na čase milování, a pak mu doporučí nejvhodnější tablety.

Pravdu odhalí noční test

Doktor Ondřej Trojan ze Sexuologické ambulance v Praze vysvětluje, jak působí tzv. test erekce. "Je to perforovaný proužek jakoby známek, který si před spaním muž obtočí kolem neztopořeného penisu a volný konec přilepí. Když nedojde k noční erekci, pásek se v perforaci nepřetrhne a naopak. Ztráta spánkové erekce by muže měla přivést k lékaři.

U zdravých mužů dojde k erekci zhruba tři- až pětkrát za noc vždy po 25 až 30 minutách. Vzniká spontánně bez sexuální stimulace a muži ji mohou pozorovat jako ranní erekci při probuzení. "Pokud k noční erekci nedojde, pak by muž měl vyhledat lékaře, protože to může být signál vážného onemocnění," nabádá doktor Trojan.

K testu je zároveň přiložen seznam pracovišť, kam zajít pro radu nebo léčbu. "Test je zdarma v lékárnách, v ordinacích praktických lékařů a ambulantních specialistů. Záleží pouze na mužích, zda se chtějí přesvědčit, jak na tom se spánkovou erekcí, ale tím i celkovým zdravím, jsou," říká doktor Trojan.

RIZIKOVÉ FAKTORY
nadváha
kouření a alkohol
stres
nezdravý způsob života
cukrovka
zvýšený krevní tlak
vysoký cholesterol
PORUCHOU TRPÍ
68 % mužů s vyšším krevním tlakem
56 % mužů s ischemickou chorobou srdeční
75 % diabetiků
5 % zdánlivě zdravých mužů

Reklama

Související témata:

Související články

Poruchami erekce trpí milión Čechů

V České republice trpí poruchou erekce, tedy ztopořením údu, přibližně milión mužů. Právu to řekl ve středu doktor Karel Kočí z pražské Andromedy. Přitom...

Výběr článků

Načítám